Így vágj bele okosan a lakásfelújításba

A lakásfelújításnak több olyan mozzanata van, amit mi magunk is meg tudunk csinálni, legyen szó festésről, burkolat javításról, egy kis lakberendezésről és bútor cseréről vagy épp kertrendezésről.

Persze a különböző vezetékek korszerűsítését csak szakember végezheti el, ahogy a nyílászárók cseréjét sem bízhatjuk másra. Okos tervezéssel és átgondolt előkészületekkel azonban sokat lefaraghatunk a költségeken és élvezetessé is válhatnak az először nehéznek tűnő munkálatok.

Mérjük fel a lehetőségeket és korlátokat!

Mielőtt részletes tervet készítenénk és nekilátnánk a felújítási munkálatoknak, mindenképpen fel kell mérni az otthonunkat, illetve a felújítandó helyiségeket. 

Az, hogy milyen végeredményt szeretnénk majd látni, csak a mi képzeletünkön, kreativitásunkon vagy korábbi ihlet forrásainkon múlik. A színek, a stílus kiválasztásában sokat segíthetnek a lakberendezési magazinok, online felületek, de akár a bemutatótermek is. Manapság mindenhonnan ömlik ránk az inspiráció, elég csak feliratkozni egy-egy lakberendezési áruház hírlevelére.

Készítsünk felújítási tervet!

Gondoljuk át és gyűjtsük össze, hogy milyen munkafolyamatokra lesz szükség a felújítás során! Írjunk részletes listát az egyes célokról, majd ehhez rendeljünk határidőket, a szükséges lépéseket, munkálatokat, de jegyezzük le a beszerzendő anyagokat, eszközöket is.

Jelöljük meg, hol lesz szükségünk külsős szakemberre, hol számíthatunk egy barátra, vagy éppen linkeket is mellékelhetünk az online tervünkhöz, így nem kell keresgélni és törni a fejünket, hogy melyik ötletet, milyen honlapon láttuk.

Mivel fontos, hogy a munkafolyamatok a megfelelő sorrendben kövessék egymást, ha nem értünk ehhez, olvassunk utána, vagy kérjünk segítséget pl.egy netes fórumon.

Költségvetési terv

Az egyik legfontosabb, hogy tudjuk, mik az anyagi korlátaink. Szép és jó az álmodozás, de nem szabad úgy belevágni semmibe, hogy azt kockáztatjuk, anyagiak híján félbemarad egy munkálat. 

A  költségvetés megtervezésekor igyekezzünk minden olyan költséget számba venni, amely felmerülhet a lakásfelújítás során. A szakértők azt javasolják, hogy amennyiben van rá lehetőségünk, a biztonság kedvéért számoljunk valamennyi tartalékkal is, hiszen a munkálatok közben könnyen előkerülhet olyan tétel, amire nem számítottunk.

Bízzuk szakemberre, amit kell

Ha komplett felújítást tervezünk a villany- és vízvezetékek cseréjével, fűtésrendszer korszerűsítésével, akkor mindenképpen generál kivitelezőt kell fogadni.

Bármennyire is szeretnénk spórolni, és bizonyítani magunknak, hogy megbirkózunk a felújítással, a komolyabb szakértelmet igénylő munkálatokat ne végezzük saját kezűleg! A szakszerűtlenül elvégzett bekötésekből származó  későbbi meghibásodások miatt jelentős anyagi kárt szenvedhetünk, a balesetveszélyről nem is beszélve. A burkolás egy olyan dolog, amit egy gyakorlottabb ember már esetleg elvégez egy ügyes kezű ismerőssel, de aki akkor lát először csemperagasztót, az inkább ne spóroljon ezen sem.

A felújítás kapcsán érdemes tájékozódnunk a helyi önkormányzatnál az aktuális szabályozásokról, mivel több településen rendeletek határozzák meg, hogy mely napokon és napszakokban végezhetünk erős zajjal járó munkálatokat. És a szomszédokat is célszerű előre értesíteni egy kihelyezett papíron, hogy mikor fogunk feltehetően zajjal lenni az épületben.

(x)

hirdetés
Uránia Mozi