Mára teljesen eltűnt a válság utáni hiteliszony!

Mára teljesen eltűnt a hiteliszony, ami a gazdasági világválság után meghatározta a közgondolkodást. A lakosság egyre nagyobb hitelállománnyal rendelkezik, különösen népszerűek a személyi kölcsönök, de más hiteltípusok is keresettek.

hirdetés

A személyi kölcsönök népszerűsége elsősorban annak tudható be, hogy fedezet nélkül igényelhetők, ráadásul az alacsony kamatkörnyezetben kifejezetten kedvező THM mellett vehetők igénybe. Az InstaCash munkatársa szerint a személyi kölcsönök egyre nagyobb jelentőséggel bírnak a hitelpiacon, mivel ma már 5 millió forintot meghaladó ajánlatokkal is találkozunk.

A hitelintézetek és bankok komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az ügyfelek számára minél vonzóbb ajánlatot biztosítsanak; az igénylést a végletekig egyszerűsítik, online ügyintézést tesznek lehetővé, lemondanak a jelzálogfedezetről, néhányan 24 óra alatt vagy ennél is gyorsabban kézbesítik az igényelt összeget. Nem meglepő, ha az ennyire kedvezőnek tűnő ajánlatok sokakat meggondolatlan lépésekre késztetnek.

Az InstaCash munkatársa szerint a személyi kölcsönök igénylése során is felelősségteljes döntésekre van szükség. Alaposan meg kell fontolni, hogy mekkora összegre van szükségünk és annak visszafizetése mekkora terhet ró ránk.

A szabályozások némiképp védik a hitelintézetek és az igénylők érdekét; a törlesztő összeg nem haladhatja meg az igazolt jövedelem 50 százalékát, amely más törlesztendő hitelekkel együtt értendő. Az állami és a pénzpiaci szabályozások azonban nem képesek levenni a vállunkról a felelősség terhét; el kell döntenünk, hogy valóban hitelképesek vagyunk-e, belefér-e a büdzsénkbe egy (újabb) kölcsön törlesztése…

Az InstaCash személyi kölcsön kalkulátora segítséget jelent a felelős döntés meghozatalában; az alkalmazásnak köszönhetően összehasonlíthatjuk a különböző ajánlatokat, illetve láthatjuk, mekkora törlesztőrészletekre kell számítanunk. Alapos mérlegelésre van szükség, a törlesztés mekkora érvágást jelent a teljes futamidő alatt. Egy-egy váratlan kiadás vagy elodázhatatlan felújítás olyan helyzet elé állíthatja a családokat, amelyekre a személyi kölcsön ésszerű megoldást jelent, azonban a luxuscikkek hitelre történő vásárlása vagy egy nyaralás részleteinek fizetése a kedvező hitelpiaci környezet ellenére sem feltétlenül szerencsés döntés…

Minél nagyobb összegre van szükségünk, annál inkább indokolt a jelzálogalapú hitelek számbavétele. A bankok és hitelintézetek a jelzálogmentesség által kiváltott kockázatot magasabb kamattal ellensúlyozzák, így nem meglepő, ha egyes személyikölcsön-ajánlatok teljes hitelmutatói magasabbak. Bizonyos esetekben a jelzáloghitelek hosszabb futamidővel szerencsésebb választást jelenthetnek; habár több éven keresztül fizetünk, az alacsonyabb éves kamatnak köszönhetően a konstrukció kedvezőbb lehet számunkra.

A bankok kínálatában rendszerint megtalálhatók a fix és a változó kamatozású jelzáloghitelek is. Alig néhány éves futamidő alatt valószínűleg nem érdemes ragaszkodni a magasabb THM-mel futó fix kamatozású hitelekhez, mivel a kamatemelési ciklus gyorsulása a jelenlegi világgazdasági környezetben nem valószínű.

(x)