Mikor klasszikusan elegáns, esetleg egy kicsit extrémebben eklektikus, mégis luxusmegjelenésű teret tervezünk berendezni, akkor tapéta szempontjából csak a textiltapéta jöhet szóba. Mert ez a fajta tapéta elegáns, mert prémium anyagból készült, luxuskinézetű. Nézzük, mit kell tudni róla!

hirdetés
Uránia Mozi

Mit kell tudni a textiltapéta anyagáról?

A textiltapéta kifejezetten elegáns stílusú enteriőrökbe illik. Hiszen a papír alaprétegre általában igazi selymet vagy éppen pamutszálakat szoktak rögzíteni. Ezeket a mintákat legtöbbször arany- vagy ezüstszállal futtatják át.

Tehát ezeknél a tapétáknál a luxusérzet, az elegancia a legfontosabb szempont. A régi barokk szalonok mintáját és hangulatát igyekeznek újrateremteni. A különböző művészi kidolgozású virágminták, esetleg fémes hatású motívumok célja tehát nem a visszafogott megjelenés irányába mutat.

Ezek az elegáns tapéták nagyon változatos és feltűnő díszítőelemei lehetnek egy otthonnak, de egy irodának vagy akár szállodának is. Aki a klasszikus vagy a neobarokk lakberendezési stílust szeretné megjeleníteni, annak az indamintás textiltapéta kifejezetten jó választás lehet. 

A textiltapéták anyagára jellemző, hogy ma már kifejezetten ütésálló és strapabíró kialakításúak, a legtöbbször vízállóak is. 

Mit kell tudni a karbantartásáról, tisztításáról?

Ezek a tapéták persze bizonyos szempontból kényesek, hiszen fedőrétegük textilből készült, ráadásul alkalmanként még kényes anyagból készülő díszítőszálak is vannak rajta. Ezért tisztításukkal kapcsolatban érdemes észben tartani néhány dolgot. Például azt, hogy legalább félévente egyszer át kell porszívózni ezt a fajta tapétát. Ezt egyszerűen a porosodás miatt kell megtennünk, nehogy később kényes folt formájában maradjon meg a porréteg.

Ha valamilyen szennyeződés kerül a tapétára, akkor érdemes valamilyen folttisztítót használni. Vannak habtisztítók, de sok másfajta folttisztítót is találunk. Mosószeres oldatot is használhatunk, de igyekezzünk minél kevésbé maró, agresszív szert használni. 

Stílusok és minták

A textiltapéták általában valamilyen alapszínnel bíró tapéták, melyeken nyomott minta, esetleg fémes szálakból készült minta található.

A legtöbb esetben elegáns és visszafogott színekben találjuk meg őket a tapétaboltban. Ennek az az oka, hogy bizonyos, az eleganciára koncentráló stílusok tapétája ez. Nem bohém vagy vidám művészhangulatú otthonok, tarka mediterrán terrakotta házak stílusa a textiltapéta.

Hogy milyen stílushoz illik? Kifejezetten ajánlott a neobarokk stílusú nappalikba, sőt, hotelszobákba, kávézókba vagy szalonokba. Hiszen a tipikus, ismétlődő barokk mintájú darabok nagy mennyisége közül választhatunk. De a régi polgári nappalik, azaz szalonok világát idézik a csíkos mintájú darabok. 

A textiltapéták azonban az elegáns, modern lakberendezési stílushoz is illenek. Ilyenkor bézses, barnás, esetleg szürkés színt válasszunk, mintában legyünk visszafogottak. 

(x)

hirdetés
Uránia Mozi