Úszás vagy testépítés? Hogyan válasszuk ki az ideális mozgásformát?

Tombol a tavasz, egyre kevesebb ruha elég ahhoz, hogy kényelmesen és évszaknak megfelelően érezzük magunkat. A nyár pedig heteken belül ránk köszönt és ismét azon gondolkodunk, hogy mennyire fogunk jól mutatni a vízparton. Nos, a nyári formát elérni már valószínűleg késő, de azért még pár kiló lefaragható, feszesebbé tehetjük izomzatunkat és bőrünket a megfelelő mozgásformákkal. Vajon, mi az, ami hatékony és még örömünket is lelnénk benne? Ehhez adunk most hasznos tanácsokat!

 A megfelelő mozgásforma kiválasztása

Szálkás és szolidan izmos test? Dagadó mellizmok és bicepsz? Nőiesen kerekded idomok? Az elérendő célunk nagyban befolyásolja, hogy milyen sportot érdemes választanunk. De az sem mindegy, hogy mit élvezünk. Mert hiába lenne hatásos a futás, ha nem szeretjük, és a térdízületeink is érzékenyek. Lehet, hogy a súlyzós edzés alkalmas lenne az izmaink bedurrantására, de a konditermek világa távol áll tőlünk. Ráadásul a fitneszhez és testépítéshez nem árt olyan hasznos étrend-kiegészítőket is ismerned, mint a kreatin, az aminosavak és az izolált fehérje porok. Az úszáshoz pedig, – ami mindenedet átmozgatja és még a tüdő kapacitásodat is trenírozza – elengedhetetlen mondjuk, hogy tudj úszni…

Mérlegelni kell tehát, hogy

  • mi a célod;
  • mennyi idő alatt kívánod azt elérni;
  • miben leled örömed;
  • és mihez vannak meg a szükséges testi-lelki kompetenciáid.

Egy biztos, a mozgás, a sportok mindenkinek hasznosak, akkor is, ha nem akarsz különösebb változást, csupán az egészségmegőrzés a célod ezekben a változó időkben. A mozgás kikapcsol, oldja a stresszt, méregtelenít, jót tesz a szervezetednek, legyen szó a szív- és keringési rendszerről, a hormonháztartásról vagy az izmokról, csontokról és ízületekről. Hosszú távon pedig az egyik legjobb önbizalomnövelő!

A mozgás mellett pedig ne feledjük el a táplálkozás fontosságát sem! Ha a céljaid között ott van a fogyás, az izom-zsír arány optimalizálása, akkor nyárig még belefér egy diéta, ketogén étrend vagy csak szimplán a szénhidrátok csökkentése.

Vajon, melyik illik hozzád?

Nézzünk pár példát, hogy melyik mozgásforma, kinek hatásos és milyen életvitelbe illeszthető könnyedén!

Csoportos órák

Bármelyik fitnesztermet is válaszd, valószínűleg a csoportos edzések egész tárházat találod majd meg. Spinning, TRX, crossfit, zumba, kangoo, step aerobik…a lista végtelen. Akkor ajánlott ezeket választanod, ha van legalább heti 2 szabad estéd, amikor el tudsz menni rájuk. A csoportos edzések hangulata ösztönző, tudsz kapcsolatokat építeni, tanácsokat megosztani másokkal, és visz a hangulat. A zenék általában pörgősek, gyorsak, vidámak, ha pedig kifogsz egy jó edzőt, garantáltan növelni fogod az óráid számát. A legtöbb izomcsoportot megmozgatják, javítják az álóképességed és tónusosabbá tesznek mindenhol.

Futás a szabadban

Az egyik legjobb mozgásforma annak, aki szeret futni. A megfelelő étrenddel gyorsan leolvasztja a felesleges kilókat. Nagyszerűen edzi a szívet és a tüdőt, a szabadlevegőn pedig a stressz is elillan. Neked való, ha szeretsz egyedül kikapcsolni a mozgás által, füledben a kedvenc zenéiddel. Azonban nagyon fontos, hogy csak fokozatosan szabad belevetni magad, mert az ízületeket nem kíméli, ha túlsúlyod van, vagy nem a megfelelő testtartással végzed. Kell egy minőségi edzőcipő is hozzá és sose hagyd ki a bemelegítést és a nyújtást! Ezen felül bármikor elkezdheted, szinte bárhol találsz hozzá helyet, és ahogy edzettebbé válsz, növelheted a mennyiséget, intenzitást.

Súlyzós edzés, konditerem

Látványos eredmények érhetőek el néhány hónap alatt, ha a zsír elvesztése és az izmok növelése a célod. Lényeges viszont a gyakorlatok ismerete és helyes kivitelezése, ezért ha kezdő vagy, feltétlen kérj segítséget egy edzőtől, aki a kezdeti nehézségeken átsegít és akár táplálkozási tervet is összeállít neked. Ha elkerülöd a túledzést és a sérüléseket, könnyedén rabul ejt majd, hiszen a fitnesz termeknek megvan a sajátos hangulata. És még ismerkedni is lehet.

Jóga, pilates, bodyart, deepwork

Bár vannak lényeges különbségek ezek között, abban hasonlóak, hogy lassabb mozgásformák. Akár csoportos óra keretében is végezheted, de nézhetsz hozzá YouTube videót is vagy letölthetsz egy appot, amin vezetett órák, relaxációs zenék is vannak. A mélyizomzatra koncentráltan hatnak, kiválóak, ha szeretnél a tartásodon javítani, gyenge a core izmod (has, hát alsó szakasza), vannak az ülőmunkából adódó fájdalmaid. Bármilyen életkorban elkezdhetőek és a test mellett a lélekre is jótékonyan hatnak, űzik a stresszt, formálják a szemléletet. Heti 2-3 alkalommal 20-40 perc már meghozza a várt eredményt.

Úszás

A vízben végzett mozgás az, amit a mai napig ajánlanak az orvosok, ha az ízületek kíméletére van szükség. A víz, mint közeg megkönnyíti a testünk mozgatását. Az úszás mindent megmozgat, az összes izomcsoportra hat, kiváló fejlesztője a tüdőnek, a keringési rendszernek, orvosolhatóak vagy megelőzhetőek vele a mozgásszervi bántalmak. Heti 2 alkalom az uszodában kicserél majd téged is, és kellemesen lefáraszt, így az esti alvással sem lesz gondod. Viszont óhatatlan, hogy szó szerint levetkőzd a gátlásaidat.