Gazdasági díjat kapott a kancellár

Az Angster József-díj idei kitüntetettje Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja lett, aki sikerrel munkálkodik a kkv-képzések megújításán, a gazdaság és a tudomány tevékenységének összehangolásán. A kancellárt az elismerés kapcsán kérdeztük egyebek mellett arról, hogy miként fogadta által odaítélt díjat.

hirdetés
Uránia Mozi

– Mennyire érte meglepetésként, hogy Önnek ítélte oda a díjat a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara?
– Meglepett. Fölöttébb megtisztelő és a bizalom jelének is tekintem. Törekszem rászolgálni. Az egyetem regionális szereplő a több mint 6000 alkalmazottjával, nagyon sok szálon kötődik a gazdasági szférához a benne lévő tudással, egyfajta megrendelői pozícióval, innovációs képességgel és azokkal a pályázati lehetőségekkel, amelyeket elsősorban az egyetemek számára írnak ki. Ahhoz viszont, hogy az intézmény sikeres legyen, és erősebb bizalmat ébresszen, sokkal szorosabb együttműködésre van szükség. Mindig is hittem az egyetem, a vállalkozások, a szakmai érdek-képviseleti szervek, a különböző ipari klaszterek kooperációjában. Ezt igyekszem képviselni.

– Hogyan lehet a helyi kis- és közepes vállalkozások erősítésével fejleszteni a pécsi gazdaságot?
– Ideális körülmények között éppen a kis- és középvállalkozói szektor jelenti azt a motort, amely gyors alkalmazkodóképességével, rugalmasságával segíti a gazdaság fejlődését. Élni tud a rendelkezésére álló piaci- és forráslehetőségekkel, másrészt, ha kell – akár profilt is váltva – maga igazítja tevékenységét a piaci elvárásokhoz. Erre egyelőre csak a kkv-szektor elenyésző része képes. Amit tehetünk, hogy olyan piaci szereplők megtelepedését, erősödését ösztönözzük, akik számára a kutatás-fejlesztés-innováció viszonylatában a Pécsi Tudományegyetem kutatásai, tudása jelentős hozzáadott értéket képvisel. Ha minél több hasonló potenciállal rendelkező vállalkozás működik az egyetem környezetében, komoly esélye van annak, hogy a K+F+I területen megszerzett tudás, tapasztalat folyamatosan visszaáramoljon az oktatásba, ezáltal inspirálva az innovációkat. Ebből profitál a gazdaság és a tudomány.

– Miben tud a PTE szerepet vállalni a kkv-k erősítésében? Milyen képzési portfólióval lehet segíteni az érintetteken?
– A vállalkozások tulajdonosai pontosan tudják, hogy mi a céljuk: létezni akarnak, minden évben egy kicsit nagyobb nyereséget termelni, fejleszteni, minél több embert foglalkoztatni. Ez egy teljesen egyértelmű elvárási rendszer, amihez az egyetemnek kellő rugalmassággal kell hozzáállnia. Lényeges, hogy értse meg ezeket az elvárásokat és a saját képzési portfólióját, a duális képzésben lévő feltételrendszereket, a pályázati lehetőségeket igazítsa hozzá. Sokat tehetünk a kutatásfejlesztés menedzsmentje, az innovációs szolgáltatások kialakítása területén, de a piacorientált szemlélet, készségek, képességek fejlesztésében is.

– Hogyan lehet erősíteni a kapcsolatot a helyi gazdaság szereplői és a tudományos élet között?
– Eddig is nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy a térség gazdasági szereplőivel hogyan tudunk szoros együttműködéssel olyan lehetőségekhez jutni, ami aztán fejlesztésre, gazdaságélénkítésre, munkahelyteremtésre fordítható. Rendszeres egyeztetést folytatunk az önkormányzatokkal, a kereskedelmi és iparkamarával, a gazdasági élet képviselőivel. A szereplők elég hamar felismerték, hogy ha eredményesek akarunk lenni, akkor az eddig szétaprózott fejlesztéseket sokkal jobban össze kell hangolnunk. Ennek gyakorlati módszerét is kialakítottuk. Sokrétű kooperációs rendszer működik kompetencia alapon, stratégiai szinten és az operatív napi munkában. Kicsi ez a térség, nem engedheti meg magának azt, hogy elszigetelt legyen, ezért véleményem szerint mindenki érdekelt a jó és tartalmas párbeszédben.