Kreatív tánc Parkinson-kórosoknak Pécsen

Harmincharmadik félévét kezdte meg a héten a Pécsi Tudományegyetem népszerű kezdeményezése, a Táncoló Egyetem.

Az idei tanév első félévében egy olyan újdonsággal bővül a kínálat, amely kuriózumnak mondható hazánkban, ugyanis kifejezetten Parkinson-kórral és Sclerosis Multiplex-szel élők számára indul egy kurzus. A szakemberek szerint a mozgás, a tánc hozzájárulhat a résztvevők kiegyensúlyozottabb életéhez, állapotuk javulásához.

Ahogy a magyar felsőoktatási intézmények között továbbra sincs olyan, amelyik hasonló projekttel büszkélkedhetne, úgy a Táncoló Egyetem legújabb kurzusához hasonló sem található meg a hazai egyetemek kínálatában. A tánc tudományosan bizonyítottan jótékony hatással bír az emberi szervezetre. Ez a tulajdonsága kiemelkedően fontos, ha azt valamilyen negatív hatás éri.

Emiatt indítja el a projekt kimondottan Parkinson-kórral és Sclerosis Multiplex-szel (SM) élők számára legújabb kurzusát. E kreatív tánc az idegrendszer, az izomzat és a kedélyállapot erősítését célozza táncstílusok sokaságával, különféle eszközök alkalmazásával, remek zenékkel, hogy ezzel is hozzájárulhasson a résztvevők minél kiegyensúlyozottabb életéhez.

Sclerosis_tánckurzus_Hollandia

A pécsi Parkinson Betegek Egyesületének elnöke, Golobné Wassenszky Rita szerint nagy segítséget jelent a felajánlott lehetőség, és örömmel vesznek részt ezen a programon.

– A Parkinson-kór degeneratív idegrendszeri betegség, amelyet meggyógyítani nem lehet, de gyógyszeres kezeléssel és mozgásterápiával a tünetek csökkenthetők, és a betegek életminősége hosszú ideig fenntartható – tájékoztatott az elnök a kezdeményezés kapcsán.

– A rendszeresen végzett testmozgás segít megtartani a jó testhelyzetet, az egyensúlyt, erősíti az izmokat és az ízületeket. A tánc során az átélt mozgásélmény bizonyítottan dopamin és szerotonin felszaporodást idéz elő a szervezetben. Így javul a mozgás, amely a betegek pszichés állapotát is kedvezően befolyásolja – mondta el Golobné Wassenszky Rita.

A projektvezető Bánkyné Perjés Beatrix hollandiai tapasztalatok hatására kezdeményezte a kurzus indítását.

– Felemelő érzés volt együtt táncolni Parkinson- és SM-betegekkel, akik teljes mértékben átadták magukat a mozgás örömének. Nem jelentett gátat a bot, a nehezebb járás vagy akár a kerekesszék sem. Ezt a lehetőséget szeretnénk kínálni idehaza is – mondta el a projektvezető. Az érdeklődők további információt kaphatnak a tancprojekt@pte.hu e-mail címen.

A PTE Táncoló Egyetemen a kezdetektől eddig több mint huszonötezer jelentkező közel hatvanféle kurzussal ismerkedhetett meg. A projekt állította fel 2005-ben az egy időben legtöbben hastáncolók Guinness-rekordját, majd 2010-ben újra e cím birtokosa lett 826 regisztrált közreműködővel. 2011-ben létrejött a PTE Táncegyüttes is, akik egyetemi és külső rendezvényeken, egész estés táncesteken, neves előadók vagy éppen sportcsapatok táncosaiként mutatkoznak be rendszeresen.

Hirdetés