Visszaülne a rektori székbe a Természettudományi Kar dékánja

December 18-án új vezetőt választ a Pécsi Tudományegyetem. A rektori tisztségről távozó Bódis József helyére négyen is pályáznak. Mindegyik aspiráns más felfogással vélekedik a PTE működéséről; Gábriel Róbert, a Természettudományi Kar dékáni posztját cserélné le újra az egyetem vezetésére.

hirdetés
Uránia Mozi

A jelöltek egyike kilóg a sorból: Gábriel Róbert, a Természettudományi Kar dékánja, ő ugyanis már betöltötte a rektori pozíciót 2007 és 2010 között. Most újrázna.

Az egyetemi tanár szerint a pécsi egyetem legfőbb aspirációja az, hogy itthon vezető, külföldön pedig ismert és elismert legyen. Ehhez a megfelelő oktatási és tudományos tevékenység szükséges, így a legfontosabbak szerinte a tehetséggondozás, a doktori fokozatok megszerzése, a külföldi kollaborációk. Ezek mind szerepelnek a programjában.

– Úgy gondolom, nekem van a jelöltek közül a legnagyobb vezetői tapasztalatom. Tizenöt év vezetői munka dékáni és rektori pozíciókban. Rengeteg nemzetközi tudományos tagsággal rendelkezem – mondta.

Gábriel Róbert már megtapasztalta, milyen rektornak lenni

– A Pécsi Tudományegyetem és Pécs városának együttműködése az én pályázatomban kiemelten szerepel. A párbeszéd nagyon jó most. De mindig lehet tovább fejlődni. Elsősorban azt kifogásolom, hogy jelenleg az akut problémák megoldásáról beszélnek, a távolabbi jövőről kevés szó esik.

Gábriel Róbert szerint jobban össze kell hangolni a város és az egyetem hosszú távú stratégiáit, törekvéseit. Nagyon fontos az is, hogy a PTE-t jobban belekapcsoljuk a helyi gazdaság fejlesztésébe.

Névjegy
Gábriel Róbert 1961-ben született Mosomagyaróváron. Oktatói pályafutását Szegeden kezdte tanársegédként, 1993-ban érkezett Pécsre, mint már adjunktus. 1995-ben megszerezte a docensi fokozatot, 2000-ben tanszékvezető egyetemi tanár, intézetigazgató lett az Általános- majd Kísérletes Állattani és Neurobiológiai Tanszéken. 2001-től 2007-ig a TTK dékánja, 2007-től 2010-ig a PTE rektora volt. A dékáni tisztséget 2013 óta viseli újra.