25 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldPublicus: vezet a Fidesz, de többen szeretnének kormányváltást

Publicus: vezet a Fidesz, de többen szeretnének kormányváltást

A megkérdezettek 42 százaléka annak örülne, ha a választás után az összefogott ellenzék venné át az ország vezetését, míg ennél valamivel kevesebben (39 százalék) remélik a Fidesz-kormányzás folytatását – derül ki a Publicus Intézet a Népszava megbízásából készített közvélemény-kutatásából. 

A kormányváltó hangulat viszont erősebb, mint az Egységben Magyarországért pártszövetség támogatottsága. Arra a kérdésre, hogy melyik pártra szeretne szavazni április 3-án, a megkérdezettek 32 százaléka nem adott határozott választ. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a kormányváltásban reménykedő relatív többség ellenére a Fidesz-KDNP vinné el a voksok egyharmadát (33 százalékát), míg az ellenzéki összefogás két százalékkal kevesebbet kapna (31), és más párt a néhány százalékos eredményével nem is jutna be a parlamentbe – írja a lap a reprezentatív felmérés eredményeire hivatkozva.

A Népszava azt írja, hasonló eredményeket hozott a közelmúltban több közvélemény-kutató cég felmérése is, bár az adatok nem mindig összehasonlíthatók az eltérő kérdésfeltevés miatt.

Aki mélyebben is szeretné megérteni, mi olvasható ki a különböző közvéleménykutatásokból, annak érdemes követnie Tóka Gábor Vox Populi nevű blogját a 444-en.

Legutóbbi cikkében Tóka azt írta: a mindenkori adatok értelmezéséhez fontos tudni, hogy a valóban releváns statisztikai hibahatárok sokszorosai annak a ±3 százalék körüli számnak, amit a kutatásokkal kapcsolatban emlegetni szoktak. Ezért „egy fényes ellenzéki győzelemtől kezdve egy újabb Fideszes kétharmadig minden benne van még a pakliban”.

 

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő