23 C
Pécs
szombat, július 20, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldPünkösd után meglehet az 5 millió beoltott, újabb enyhítések jöhetnek

Pünkösd után meglehet az 5 millió beoltott, újabb enyhítések jöhetnek

Ismét ülést tartott a kormány, a legfontosabb döntésekről tájékoztatott Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón.

Oltások

A nyitás következő lépései

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten, május 26-a körül érhetjük el az 5 millió első oltást, ezért a kormány a következő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal, valószínűleg döntéseket fog hozni – közölte Gulyás Gergely.

Május 27-én éjféltől várhatóan a lakodalmakat meg lehet majd tartani.

A külföldön élő magyarok is kaphatnak védettségi igazolványt

A külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, a szabályozás még alakul, de a terv az, hogy azok, akik az Európai Unió valamely tagállamában, vagy valamely OECD-országban, a NATO valamely tagállamában, Oroszországban, Kínában kapták az oltást, Magyarországon a külföldi igazolások bemutatása után a kormányhivatalokban juthatnak hozzá a magyar védettségi igazolványhoz.

Engedélyezte a WHO a Sinopharmot

Fontos esemény volt, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) döntött a kínai Sinopharm-vakcina engedélyezéséről, ez igazolja Gulyás szerint a hónapokkal korábbi magyar döntést, hogy ezzel is elkezdtek oltani. A készítmény minden korosztály számára használható, védettséget ad.

Jó esély van az Európa-bajnokságra.

Az 5 millió oltás elérése után…

Már megvan az ötmillió regisztrált, így az ötmillió oltás elérése (ezt május 26-27-28-ra teszi a miniszter) után lassan az következik, hogy a regisztráltak kezdenek elfogyni, de remélhetőleg minél többen kérik majd az oltást.

Az ötmillió regisztrációhoz még további 260 ezer embert lehet hozzáadni, regisztráció nélkül oltották be ugyanis az egészségügyi dolgozókat, az idősotthonok lakóit, a rendvédelmi szervek dolgozóit. Június elejére-közepére mindenkit be tudnak oltani.

Mivel nyugati és keleti vakcinákkal is oltottak itthon, ezért az unióhoz képest Magyarország másfél-két hónappal előbb érheti el a védettségi szintet, ennek köszönhetően viszonylag normális nyarunk lehet Gulyás szerint. A védettségi igazolványhoz kötődő korlátozások augusztusig fennmaradnak, de a dokumentummal szinte majdnem minden szolgáltatás elérhető.

 Május végéig a korlátozások nagy része megszűnik.

Táborok, védettségi applikáció

  • Táborokat lehet majd tartani az 5 millió oltás elérése után, június 1-től.
  • Jön a védettségi applikáció: készült egy telefonos alkalmazás arról, hogy valaki megkapta az oltást – hamarosan élesítik a rendszert. Megjeleníti az illető nevét, taj-számát, az oltás idejét, a védettség részletes adatait. QR-kóddal lehet hitelesíteni az adatokat, a kódot pedig egy másik applikációval, az eeszt-Covid alkalmazással lehet ellenőrizni. Aki átesett a fertőzésen (de oltást még nem kapott), csak a védettségi igazolvánnyal (a plasztikkártyával) tudja igazolni védettségét.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő