5 C
Pécs
csütörtök, április 18, 2024
KezdőlapAbszolút NőRangos díjat kapott a pécsi szemészeti klinika intézetigazgatója

Rangos díjat kapott a pécsi szemészeti klinika intézetigazgatója

A magyarországi szemészeti ellátásért folytatott kiemelkedő tevékenységéért Alberth Béla emlékérmet adományozott dr. Csutak Adrienne professzornak, a PTE Klinikai Központ Szemészeti Klinika intézetigazgatójának a Magyar Szemorvostársaság. A díjat a társaság kongresszusán adták át a közelmúltban – közölte a pécsi egyetem.

Az emlékérmet kétévente ítélik oda annak a szakembernek, aki munkáját kiválóan, példamutatóan végzi.

Dr. Csutak Adrienne 1996-ban kezdte kutatómunkáját a Debreceni Egyetem Orvostudományi Karán, könnyminták enzimatikus vizsgálataival. PhD-fokozatának megszerzésével szinte egyidőben szemész szakorvosi címet is szerzett. Jelenleg a PTE Szemészeti Klinikájának vezetőjeként a betegellátás minőségi színvonalának emelése mellett fontos céljának tartja az alapkutatás innovatív szintre hozását.

Munkacsoportja kutatási eredményeiként európai, amerikai és magyar szabadalmakat jegyez, melyből egy értékesített licencia is. Innovációs tevékenységét a Johns Hopkins Egyetem Invention of the Year díjjal (2001), a Debreceni Egyetem Innovációs díjjal (2004), a Magyar Szabadalmi Hivatal Millennium díjjal (2008) jutalmazta. A Magyar Szemorvostársaság elnökhelyettese, a Szemészeti Szakmai Kollégium és számos szakmai társaság tagja. A Plos One folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, rendszeresen végzi a magyar és a külföldi folyóiratok és pályázatok lektorálását – olvasható a PTE közleményében.

[su_box title=”A díj névadójáról” style=”glass” box_color=”#d1d0e8″ radius=”2″]Dr. Alberth Béla (1925–2006) szemészprofesszor 1951-ben szerzett orvosi diplomát. Nevéhez fűződik a szaruhártya-átültetés meghonosítása Magyarországon. Az első műtétet 1954-ben végezte, összesen pedig közel négyezret, amiért megkapta a világ egyik legnagyobb szemészeti kitüntetését, a Graefe-díjat is.[/su_box]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő