23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapAbszolút PécsRejtélyes festmények kiállítása

Rejtélyes festmények kiállítása

Ünneplő ruhás Háromkirályok, csicsói parasztok, állatokat őrző kisbojtár, s egy alsószentmártoni Vénusz is szemügyre vehető Simon Béla huszonöt alkotása között, a Parti Galéria legújabb kiállításán. Az április 14-ig nyitva tartó tárlat egy felfedezetlen életmű figyelemre méltó értékeibe enged bepillantást.

Először a színek, a széles ecsetvonásokkal vászonra vitt kékek, sárgák, vörösek vonják magukra a figyelmünket, csak aztán a formák. Ám annál izgalmasabb a művekkel való találkozás, minél több időt szánunk a részletek felfedezésére. A Tettye vagy a Szársomlyó ihlette festői megfogalmazás éppoly erőteljes, mint egy falusi lakodalmat megörökítő életkép vagy a kaszáló férfit témájául választó alkotás. Valami rejtélyes belső izzás süt át e műveken.

A körülötte zajló életből merítette témáit

Simon Béla elsősorban környezetének szereplőit, s az őt körülvevő tájat választotta témájául. Így jelennek meg alkotásain az alsószentmártoni emberek, s a baranyai vidék ezerarcú szépsége.

– Izgalmas festészet az övé – mondja Tátrai Annamária, a galéria vezetője. –  Nagyon szeretem az alkotásait. Számomra az is érdekes, ahogy egy fogarasi hímzésmintát átemel a vászonra, képe főmotívumaként. És itt van néhány portréja olyan hírességekről, akik a kortársai voltak, vagy egyszerűen szellemi közösséget vállalt velük. A Szervátiusz Jenőt és Tibort megörökítő festményen ő maga is felbukkan. Több önarcképét is bemutatjuk a mostani válogatásban.

A Parti Galéria 2010-es, Városfoglalás című nagyszabású akciójában egy óriásplakát Simon Béla alakját is felidézte. Akkor volt a Munkácsy-díjas festőművész születésének századik és halálának harmincadik évfordulója. A mostani tárlat, mely gazdag életművének egy szeletét tárja az érdeklődők elé, egy pécsi művészetpártoló pénzügyi szakember támogatásával valósulhatott meg.

Megihlette a dunántúli táj

Simon Béla a Pécsi Művészeti Gimnázium művésztanára volt 1960-tól, a róla szóló legendákat tanítványai éltetik tovább máig is. Egyikük, az ugyancsak Munkácsy-díjas Pinczehelyi Sándor így emlékezik rá:

– Simon Béla 1961-64 között volt a tanárom.  A szakmai fogásokon kívül rengeteget tanultunk tőle az életről, az emberi viszonyokról. Érzékeny mesélő, őszinte ember volt, a szája szegletében mindig megbújt egy huncut mosoly. Nagyon szerettük. Kitűnő festő volt, tobzódott a színekben. Rengeteg élményt hozott szülőföldjéről, Erdélyből, amit az alsószentmártoni cigányság vérbő színvilágával vegyített. Bár többször rendeztem neki kiállítást, a mai napig sajnálom, hogy az életművét feldolgozó monográfia még mindig várat magára. Jobban kellene sáfárkodunk kulturális örökségünkkel.

A Simon Béla életműve előtt tisztelgő tárlat vasárnap kivételével naponta 10-től 18 óráig várja az érdeklődőket a Mária utca 1-ben működő Parti Galériában.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő