23 C
Pécs
szerda, július 24, 2024
KezdőlapPécs AktuálRendet akarnak a pécsiek

Rendet akarnak a pécsiek

A megkérdezett pécsiek több mint 80 százaléka támogatná azt a rendeletet, amellyel megtiltanák a közterületeken életvitelszerű tartózkodást – közölte Decsi István, a Fidesz-KDNP városházi frakciójának helyettes vezetője.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere azt követően döntött amellett, hogy megkérdezik a pécsieket, mi a véleményük a hajléktalan rendelet bevezetéséről, hogy a legutóbbi testületi ülésen az ellenzék és a szövetséges Összefogás Pécsért Egyesület is leszavazta a tervezetet.

hajléktalan, Pécs4

A vitatott ügyben telefonos közvélemény-kutatást tartottak, amely során az elmúlt több mint két hétben 13 ezer pécsit kérdeztek meg, s közülük 10.705 pécsi támogatja a Fideszt abban, hogy érvényt szerezzen a rendeletnek. Ennyien gondolják úgy, hogy a hajléktalanok zavarják a város lakóit – mondta a Decsi István pénteki sajtótájékoztatóján.

A politikus arról is beszámolt, ez a rendelet egy folyamat része, a végső cél, hogy rend és nyugalom legyen a városban. Kérdésre válaszolva elmondta, a szóban forgó rendeletet ismételten benyújtják a közgyűlésnek  – ennek időpontja még nem ismert -, s bíznak abban, hogy a többi párt is, tudva a közvélemény-kutatás eredményét, belátja, szükség van a szigorú szabályozásra.

A Fidesz javaslata alapján a város megtilthatná a közterek életvitelszerű használatát. Ez azt jelentené, hogy komoly szankciókkal – pénzbírság, elzárás, közmunkára ítélés – sújthatná a hatóságok azokat, akik magatartásukkal megzavarják a közrendet, veszélyeztetik a közbiztonságot, a közegészséget és a kulturális értékeket. A javaslat a tökrészegen óbégató, csoportosan padokon fetrengő, kéregető fedél nélküliekre éppúgy vonatkozna, mint bárki másra, aki megsérti ezeket a normákat. A tervezetet később kiterjesztenék Uránváros egyes részeire, a Diana térre, az Indóház térre, a Rókus sétányra, a Köztársaság térre, az EKF során megújult közterekre.

Decsi szerint ezzel a rendelettel valóban határozottan tud fellépni a közterület-felügyelet és a rendőrség a renitensek ellen.

A 426 ezer forintban kerülő közvéleménykutatást a Fidesz pécsi csoportja rendelte meg és fizette ki.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő