36 C
Pécs
szombat, július 13, 2024
KezdőlapHírzónaBelföldRTL: Most fizetjük meg a korábban befagyasztott üzemanyagárakat

RTL: Most fizetjük meg a korábban befagyasztott üzemanyagárakat

Az elmúlt hetekben szinte folyamatosan emelkedett az üzemanyag ára Magyarországon. Hogy miért kell egyre többet fizetni a benzinkutakon vagy miért emelkedik ilyen mértékben a díj, szakértők segítségével járt utána az RTL.

Jelenleg a 95-ös benzin literje 642 forint, a gázolajé 646 forint, januártól pedig nagy valószínűséggel már 700 forint fölé emelkedik az üzemanyag ára itthon – derül ki az RTL riportjából. A szakértők szerint az emelkedésnek több oka is van.

Az Erste olaj- és gázipari elemzője, Pletser Tamás szerint nagyon megdrágultak a termékek a nyersolajhoz képest. Az árnövekedéshez hozzájárult a forint gyengülése, és a nyersolaj árának emelkedése is. A 13 havi befagyasztás miatt a piaci helyzet is megváltozott Magyarországon: a nagy- és a kiskereskedelemben is jóval kisebb a verseny, mint az üzemanyagárstop előtt.

A kisebb verseny magasabb árakat eredményez.

A holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója, Bujdos Eszter kifejtette a csatornának, az árakra a forint–dollár árfolyam alakulása jelentős hatással van, illetve az is, hogy a magyar piac is igazodik a nemzetközi olajpiaci változásokhoz.

A környező országokban is a hazaihoz hasonló árakkal lehet találkozni, de van, ahol olcsóbb a tankolás. Bujdos Eszter elmondta, Ausztriában, Szlovákiában szinte ugyanennyibe kerül az üzemanyag, valamivel olcsóbban tankolhatunk Szlovéniában és Horvátországban, 600 forint körüli átlagban. Szerbiában is elindultak felfelé az árak, oda sem éri meg átmenni tankolni. Románia viszont még olcsó, 7,5 euró körüli áraival, bevásárolni és tankolni is sokan átjárnak oda.

Az elemzők szerint év végéig nagyobb növekedésre nem kell számítani, január elsejétől viszont elszállhatnak az árak, ugyanis nettó 32 (bruttó 41) forinttal megemelkedik a benzin és a gázolaj jövedéki adója, így újra 700 forint körüli lehet az üzemanyagok ára Magyarországon.

A héten egyébként már nem változnak a hazai üzemanyagárak a holtankoljak.hu szerint.
Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő