Hirdetés

Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármester jelentette be csütörtökön délelőtt azt a nagyszabású városi útfelújítási programot, amelyet Pécs saját forrásból finanszírozva indított útjára több mint 800 millió forintból.

A program kapcsán összehívott sajtótájékoztató elején Péterffy Attila kijelentette, Pécs 2024-es költségvetése nem csak a szlogenek szintjén a szabadság, a függetlenség és a sajáterős fejlesztések büdzséje, hanem tetteken is megmutatkozik mindez.

– Idén végre visszafizetjük a korábbi fideszes városvezetés által felhalmozott 9,5 milliárdos hitel utolsó részletét is – mondta a polgármester. – Azonban nem csak ilyen adósságot örökültünk az elődöktől, hanem egyéb súlyos problémákat is.

Ide sorolta a leamortizálódott városi infrastruktúrát, kiemelten a kifejezetten rossz állapotban lévő utakat. Az utóbbi bő évtizedben nem jutott elegendő forrás az utak fejlesztésére, azonban azzal, hogy a Páva-éra hitelét sikerül letudni, végre szabad források szabadulnak fel a költségvetésben, amit a városra lehet fordítani.

– A hitel visszafizetésén túl az az örömteli helyzet állt most elő, hogy Pécs költségvetésében jelentős forrás marad erre a célra, idén összesen 846 milliót fogunk arra fordítani, hogy az útfejlesztésekkel kapcsolatos elmaradást pótolni kezdjük – jelentette be Péterffy. – Ez a keret természetesen nem elég arra, hogy az utóbbi másfél évtizedben elmaradt felújításokat egy csapásra pótoljuk, de szemmel látható eredményt fogunk tudni felmutatni.

A program kapcsán megtudtuk, hogy közel 34 ezer négyzetméternyi (ez 5,3 kilométert jelent) útfelületet fognak kicserélni még idén tavasszal – mindezt ráadásul pusztán önerőből finanszírozva, állami és uniós támogatás nélkül.

A város több pontján indult el, és fog elindulni a következő hetekben a munka

– Fontos vállalásunk volt korábban, hogy Pécs útjait rendbe tesszük – hangsúlyozta a polgármester. –Pécshez méltó állapotba akarjuk hozni a város útjait, és idén hatalmas lépést tehetünk ebbe az irányba.

A részletekről Ruzsa Csaba számolt be, aki azzal kezdte, a program tervezése már bő két évvel ezelőtt elkezdődött, amikor felkérték a Biokomot, hogy mérje fel a pécsi utak állapotát, és tegyen javaslatot azok felújítása kapcsán.

– Sok szempont alapján állítottak össze végül egy listát a szakemberek, amiből kiderült, hogy mely utcákban a legsürgetőbb a rekonstrukció – mondta Ruzsa. – Az idei, 846 millió forintos forrásból 17 pécsi utca útfelülete fog megújulni, többségében teljes egészében. A munkálatok három ütemben zajlanak majd, az első ütem munkálatai már el is kezdődtek.

Első ütem:

 • Bor utca
 • Ditz-Malom utca
 • Dobó István utca
 • Fáy András utca
 • Rippl-Rónai utca
 • Zsuzsanna utca
 • Erika utca

Második ütem:

 • Bálicsi út
 • Donátusi út
 • Nagy Imre utca
 • Fülemüle utca
 • Bethlen Gábor utca

Harmadik ütem:

 • Vince utca
 • Liszt Ferenc utca
 • Páfrány utca
 • Postagalamb utca
 • Zipernowszky utca
A Vince utca teljesen megújul

– A Bálicsi út, Donátusi út környékére nagyon sokan költöztek az utóbbi években, így a Biokom javaslatára ezeken a helyszíneken többlépcsős lesz a rekonstrukció – árulta el az alpolgármester. – A Donátusi úton a kereszttől a templomig tartó szakasz kerül sorra idén, ahol gyakorlatilag teljesen új úttestet kell építeni.

Ezen a környéken komoly forgalomkorlátozás lesz, a buszok útvonala is változni fog.

Ruzsa azt is elárulta, hogy a tervek szerint május végére a Vince utca kivételével (részletek keretes írásunkban) minden helyszínen végezni fog a kivitelező, akivel már tavaly év végén szerződést kötött a város. Amíg tartottak a nagyszabású állami víziközmű-fejlesztések, nem akarták elkezdeni a városi útfelújítási programot, hogy ne okozzon túlzott forgalmi dugókat.

– A műszaki szakértőkkel, a kivitelezővel és a Biokommal heti egyeztetéseket fogunk tartani a beruházás menetéről, hogy ha bármilyen probléma merülne fel menet közben, azt gyorsan tudjuk korrigálni – nyilatkozta Ruzsa Csaba. – Az iskolai tavaszi szünetben a tervek szerint a kivitelező is meghajtja a munkát, így a nyári szabadságolások előtt be is fejeződhetnek azok.

A város nagyszabású útfelújítási programjáról aktuális, folyamatosan frissülő híreket a PécsMa, illetve a pecsiutfelujitasok.hu közöl a tavasz folyamán.

Hirdetés