Hirdetés

A plazmaadás fontosságát tudatosítja a BioLife Plazma Hungary Kft. az új kampányában.

Öt emberből négy nagy valószínűséggel kerül olyan élethelyzetbe, amely során plazmaalapú terápiára szorul, ugyanis a plazmaalapú készítményeket olyan területeken is használják, amelyek bárkit érinthetnek, pl. égési és egyéb baleseti sérülések kezelése vagy műtétek során. A mindennapi életben történhetnek balesetek, még önhibánkon kívül és a legnagyobb gondosság esetén is – gondoljunk egy közlekedési balesetre. A 2022-es év folyamán összesen 14,748 baleset történt a magyar utakon1. Gyorsan és váratlanul előállhat egy ilyen helyzet.

Számos betegség esetében az emberi vérplazmából készült terápia jelenti az egyetlen hatékony kezelési módot (pl. hemofília, elsődleges immunhiányos betegség).

A BioLife új kampányában emlékezetes videótartalmakkal és egy tájékoztató weboldallal hívja fel a figyelmet a plazmaadás fontosságára. A weboldal címe: www.plazmapower.hu 

A plazma, mint életelixír

A vérplazma sárgás színű folyadék, a vér 55%-át teszi ki. A plazma több mint 120 különböző típusú fehérjét tartalmaz, és ezek közül több alapvető szerepet lát el olyan létfontosságú folyamatokban, mint a véralvadás vagy az immunválasz. Egyes betegségeknél a beteg szervezete nem képes ezeket a fehérjéket a kellő mennyiségben előállítani, így azokat külső forrásból, egészséges emberek vérplazmájából készült gyógyszerekkel kell pótolni, hogy a betegek éppen olyan teljes és aktív életet élhessenek, mint az egészséges társaik. 

Hogyan adhatsz plazmát?

Plazmát jó felszerelt, biztonságos plazmaadó központokban lehet adni. A BioLife 10 központot működtet Magyarországon. Plazmaadáskor csak a vérplazma – a vér folyékony összetevője – kerül levételre, a vörös és fehér vérsejtek, valamint a vérlemezkék visszakerülnek a donor szervezetébe. A teljes eljárás szakmai felügyelet mellett történik, a donorok 45-60 percig kényelmesen fekszenek egy erre a célra kialakított ún. donorágyon, így a plazmaadásra a legtöbben relaxációként tekintenek. 

Plazmát 18 és 60 éves kor között egészséges emberek adhatnak. A részletes egészségügyi és egyéb feltételekről a plazmaközpontokban adnak felvilágosítást, de telefonon is lehet érdeklődni.

Segíthetsz másokon, teljes biztonságban 

Sok donort motivál az, hogy a plazmaadásával segít jobbá tenni a rászorulók életét. Mindezt a legnagyobb biztonságban teszik, mivel a donorok egészsége a legfontosabb a BioLife számára, ezért minden donor rendszeres orvosi vizsgálaton vesz részt. Mivel a plazmaadás több időt vesz igénybe, mint a véradás, a plazmaadók minden donáció alkalmával költségtérítésben részesülnek.

Hol tudsz plazmát adni?

A kampány weboldalán (www.plazmapower.hu) és a www.teddmegmost.hu oldalon egyaránt megtalálható a BioLife 10 plazmaközpontjának elérhetősége. A központjainkban barátságos és biztonságos körülmények várnak – keresd fel a hozzád legközelebb lévő központot, légy te is plazmaadó!

Forrás:

1: KSH 

(x)

Hirdetés