14 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapHírzónaSpeciális koponyasebészeti műtéteket végeznek a pécsi klinikán

Speciális koponyasebészeti műtéteket végeznek a pécsi klinikán

Rendkívül bonyolult oldalsó koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei. Az eljárás Magyarországon jelenleg csak itt érhető el a páciensek számára.

Összetett, speciális műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti, Fej-Nyaksebészeti Klinika és az Idegsebészeti Klinika szakemberei az oldalsó koponyaalapi elváltozások kezelésében. Az operációk hatalmas kihívás elé állítják az orvosokat, hiszen komoly szakmai tapasztalatra és felkészültségre van szükség – írja a PTE.

A kooperáció a fül és a halántékcsont jó-, és rosszindulatú elváltozásait, valamint a kisagyhíd-szögleti daganatok különböző típusait kezeli. Több alkalommal hallásrehabilitációt is elvégzett az orvosi csapat egy különleges implantáció beültetésével.

Az eljárás eddig nem volt elérhető Magyarországon, 2023 januárjától azonban a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja biztosítja a szakmai stáb rendszeres együttműködését.

Eddig 37 sikeres beavatkozás zajlott le.

Ezekre a nagyműtétekre jelenleg kéthetente kerül sor – a betegség típusától függően valamelyik kórházi egységben.

A PTE Klinikai Központ és a munkacsoport a jövőben országos, majd európai regionális ellátócentrumként végezné a műtéteket, valamint egy oldalsó koponyalap-sebészeti magyar és nemzetközi oktatói központ létrehozását is tervezik – zárul az egyetemi közlemény.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő