Emléktáblát kapott az Aranycsapat a róluk elnevezett pécsi utcában

Ünnepélyes keretek között, illusztris társaságban avatták fel hétfőn a hiánypótló, az Aranycsapat emléke és öröksége előtt tisztelgő emléktáblát Pécsett. Hol máshol, mint az Aranycsapat utcában. Az eseményen részt vettek a csapat világhírű játékosainak leszármazottai is: Buzánszky Jenő fia, ifjabb Buzánszky Jenő és Grosics Gyula lánya, Grosics Edina.

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy miután egy néhány éves rendeletnek köszönhetően, mely kimondja, hogy közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki „a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett”, a Magyarországi Tanácsköztársaság helyettes külügyi népbiztosáról elnevezett Alpári Lajos utcából 2015-ben Aranycsapat utca lett. A világhírű magyar válogatott emlékének szentelt utcában hétfőn egy újabb gesztussal hajtotta meg fejét a pécsi városvezetés a legendás csapat öröksége előtt: emléktáblát avattak az Aranycsapat tiszteletére.

Ifjabb Buzánszky Jenő, Vári Attila és Grosics Edina

Az ünnepélyes eseményen Páva Zsolt polgármester beszédében kiemelte, hogy az egyszerűnek tűnő kis emléktábla több egyszerű táblánál.

– Ez a tábla arra emlékeztet, hogy volt egy csapat Magyarországon, akiknek tagjai milliók kedvenceivé váltak, nem csak az országban, a határokon túl is. Akikre milliónyi ember a mai napig emlékszik. Az Aranycsapat nem csak egy névsor, annál több. Az Aranycsapat fogalom, legenda. Legenda, melyet nem kell kiszínezni, melynek minden része igaz. Ebben benne van többek között az olimpiai bajnoki cím, a 6:3 Londonban és a 7:1 Budapesten. Ezek az emlékek nem fakulnak – mondta Páva Zsolt.

Páva Zsolt: az Aranycsapat legenda

Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója és a Fidesz-KDNP pécsi polgármesterjelöltje az ünnepségen elmondta, hogy az Aranycsapat tagjai kivételesen szépen és méltóságteljesen, példaértékűen képviselték a világban Magyarországot.

– Nagyon fontos és jó érzés, hogy személyesen is találkozhattam Grosics Gyula bácsival,  Buzánszky Jenő bácsival. Külön öröm, hogy nem csak én, hanem gyermekeim is találkozhattak velük, akik kaptak is tőlük útravalót, hiszen a mai napig nem felejtik el ezeket a pillanatokat – mondta Vári Attila.

Utca és emléktábla is tiszteleg a csapat előtt

Hangsúlyozta, hogy az Aranycsapat öröksége az a megannyi, fiataloknak szóló labdarúgó- és sportképzési lehetőség, melynek egyik jó példája az Ovi-Foci program, mely 3 pályával biztosítja Pécsett az utánpótlásképzés és a mozgás, valamint a mozgáskoordináció fejlesztésének folyamatosságát több száz óvodás számára. A pécsi utánpótlásképzés fejlesztéseihez kapcsolódik továbbá – emlékeztetett Vári Attila – az is, hogy nagyban folyik a munka a PMFC épülő akadémiájának területén, valamint a 100 éves PVSK új készülő stadionja és multifunkciós sportcsarnoka is jó ütemben halad.

Kű Lajos méltatta az Aranycsapat teljesítményt

Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke is részt vett az emléktábla-avatáson, az Aranycsapat óriási sikereit méltató beszédében pedig kiemelte, hogy a legendás csapat, „akiket a szívük tett naggyá”, azért tehetett szert világhírre, mert – mint mondta – „hihetetlenül szellemes, káprázatos játékuk fantasztikus gólerősséggel társult”.

A PMFC ifjú focistái is tiszteletüket tették

Az eseményen jelen volt Grosics Gyula lánya, Grosics Edina, valamint Buzánszky Jenő fia, ifjabb Buzánszky Jenő is, aki rövid beszédében megköszönte az Aranycsapat tagjainak leszármazottai nevében, hogy Pécsett szüleik tiszteletére utcát neveztek el és emléktáblát helyeztek el. Mint mondta, reméli, hogy a jövőben több város önkormányzata is követi ezt a pécsi példát.

Hirdetés