10 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapPécs AktuálMég mindig jó barátságban vannak a labdával

Még mindig jó barátságban vannak a labdával

A kézilabda népszerűsége és elfogadottsága okán a nemzetközi szövetség (EHF) 2003-ban úgy döntött, hogy kiírja a sportág korábbi, 45 évet betöltött nagy egyéniségei és csapatai számára a szenior Európa-bajnokságot.

Mi, magyarok már az első alkalommal Bécsben megrendezett kontinensviadalon is ott voltunk, és igen eredményesen, ezüstéremmel zártuk a versenyt. A következő megmérettetésre 2005-ben Barcelonában került sor, ahol a magyar válogatott Európa-bajnoki címet szerzett. Idén újra a katalán főváros volt a rangos esemény helyszíne. Az aranyérmes magyar csapatnak ismét tagja volt a pécsi Ágoston György.
Az idősebb generáció még emlékezhet rá, hogy a 60-as, 70-es években városunkban néha egyszerre két csapat is szerepelt a legjobbak között. Ezek egyike volt az akkor még létező Ércbányász egyesület, melynek meghatározó játékosa volt a sokszoros válogatott játékos, az Elektromosból Pécsre igazolt Ágoston. Az aktív játék befejezése után sem távolodott el kedvenc sportágától, éveken keresztül a PMFC szakosztály elnökeként segítette a helyi, akkor az NB-I középmezőnyébe tartozó csapat munkáját.
Nem véletlen tehát, hogy a szenior csapat megalakulásánál őt is azonnal megkeresték játékostársai.
A múltra emlékezve Gyuri mosolyogva sorolja azokat a neveket, amelyek a mai srácok számára már legendának számítanak. Ebben a gárdában játszottak a Vass testvérek: Károly és Sándor, Kenyeres J., Kovács M., Bakos F., mindannyian sok hazai és nemzetközi siker részesei. Sajnos az idő ellenük dolgozik, így az akkori hősök közül néhányan már nem tudják vállalni a játékot, ezért egy jelentősen átalakult kerettel tértek vissza Barcelonába.
A változást pedig csupán azt jelentette, hogy az idei évtől kezdve már létezik az 50 év fölöttiek részére kiírt megmérettetés is. Ennek a korosztálynak a vetélkedésében szerepeltek a mieink, akik a 8 csapatot felvonultató mezőnyben csoportjuk élén végeztek. A keresztbejátszás során az ukrán csapatot verték, a fináléban pedig Szlovákia válogatottjánál bizonyultak jobbnak, és állhattak 5 év után ismét a dobogó legmagasabb fokára.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő