12 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapAbszolút PécsMi a közös Pécsben és a Forma-1-ben?

Mi a közös Pécsben és a Forma-1-ben?

A hétvégén indul a Forma-1-es Magyar Nagydíj, melynek apropóján utánajártunk, hogy milyen kapcsolatok vannak Pécs és az őrülten népszerű autóverseny között.

A 32. Forma-1-es Magyar Nagydíj hétvégi időmérő köreit, valamint persze a vasárnapi versenyt bizonyára sok pécsi követi majd figyelemmel. Ennek – és a péntek délután lezajlott szabadedzésnek – az apropóján egy kicsit utánajártunk: van-e bármilyen közös pont Pécs és a világ egyik legnépszerűbb autóversenye között?

Megkerestük Méhes Károlyt, Pécs legavatottabb és legismertebb Forma-1 szakértőjét, aki természetesen már a Hungaroringen figyelte az edzés fejleményeit. Méhes Károly kérdésünkre elmondta, hogy ugyan nincs sok kapcsolódási pont Pécs és a Forma-1 között, azonban emlékeztetett arra, hogy nemrégiben – egészen pontosan pont tavaly – két, a pécsiek számára fontos esemény is történt Magyar Nagydíjon.

Boros Misi és Zavaros Eszter operaénekes a Hungaroringen (forrás: hungaroring.hu)

Először is: az a megtiszteltetés érte a várost, hogy a 2016-os Hungaroringen rendezett futam előtt felcsendülő magyar himnuszt az akkor 13 éves Boros Misi kísérhette zongorán! A rendhagyó módon előadott Himnuszt Zavaros Eszter, a Magyar Állami Operaház művésze énekelte. Misi egyébként nagy Forma-1-rajongó, nyolcéves kora óta követi a versenyeket, és Lewis Hamilton a kedvenc pilótája.

A másik érdekes kapcsolat Pécs és a Forma-1 között egy zászló. Persze nem akármilyen zászlóról van szó, hanem a arról a bizonyos kockás lobogóról, melyet a célegyenesben lengetnek. Tavaly ugyanis egy olyan célzászlót lobogtattak meg a versenyzők előtt, melyen Pécs egyik legnagyobb művészének, Victor Vasarely-nek a műve volt látható.

A zászló, amit Vasarely tervezett (forrás: hungaroring.hu)

Gondolhatnánk, hogy ennek a főhajtásnak az oka az volt, hogy 2016-ban ünnepelte Pécs és a világ Vasarely születésének 110. évfordulóját, azonban ennél többről volt szó, hiszen a 20. századi egyetemes képzőművészet nagy hatású alkotója és az op-art megalapítója 1986-ban, az első Magyar Nagydíjra már tervezett egy zászlót. Nem mellesleg ezt a zászlót a Hungaroringre egy francia ejtőernyős hozta el az égből azért, mert a világ legelső Grand Prix-jét, az 1906-os Francia Nagydíjat egy magyar pilóta, Szisz Ferenc nyerte. És mi történt még 1906-ban? Megszületett Vasarely! Micsoda összefüggések!

Nem csak Vasarely-t, hanem a Hungaroringet is ünnepelték tehát a zászlóval tavaly, hiszen 30 éves lett a magyar versenypálya.

 

Forrás: hungaroring.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő