Pécsett jubilál az összmagyar bajnokság

A tavalyi nagy siker után az idén ismét Pécs látja vendégül a 10. Összmagyar nemzeti diákbajnokságot. November 14-16. között 280 határon túli fiatal érkezik Pécsre, hogy összemérje erejét és tudását asztaliteniszben, birkózásban, kézilabdában, sakkban és egy kulturális szellemi vetélkedőn.

A találkozót éppen tíz esztendeje álmodta meg Kű Lajos, a Fradi egykori kiváló válogatott futballistája, a müncheni olimpia ezüstérmese, az FC Bruges BEK-döntős csapatának tagja. A legendás labdarúgó azt szerette volna, ha a sport segítségével határokon átívelő, politikától független kapcsolatok épülhetnek a fiatalok között, miközben a külföldön élő magyarok nemzeti összetartozási érzése is erősödhet.

Először tavaly érte Pécset a megtiszteltetés, hogy otthont adhat a négy sportágat magában foglaló döntőnek, ahová már a régiók előselejtezőinek legjobbjai érkeznek. A résztvevők olyannyira elégedettek voltak városunk házigazdaszerepével, hogy már a búcsúzáskor felkérték Pécset az ismétlésre.
Bár a tengeren túliak ezúttal az utolsó pillanatban lemondták részvételüket, az épp a kanadai delegáció miatt tavaly az eredeti Kárpát-medenceiről Összmagyar nemzeti diákbajnokságra változtatott név immár marad; a létszám azonban így is bővül, sőt Burgenland, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Délvidék mellett immár Svájcból és Horvát-Szlavóniából is érkeznek magyar sportolók Pécsre, a jelen összesítés szerint összesen 280-an.

A program november 14-én, pénteken este ünnepélyes megnyitóval, pécsi iskolások sport- és kulturális bemutatójával indul.

Az asztaliteniszezők a PTE Pollack-csarnokában, a birkózók és kézilabdázók a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a sakkozók pedig a Baptista Szeretetszolgálat Széchenyi István Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Általános Iskolája és Sportiskolája (volt TÁSI) Radnóti utcai termében mérik össze erejüket-tudásukat.

Pécs sportmúltjától nem idegen az olimpia, azaz sportos eszme és a szellemi vetélkedés párhuzama, hiszen hazánk talán valaha élt legnagyobb sport-polihisztora, Lauber Dezső városunk szülötteként szerzett stadiontervével ezüstérmet az 1924-es párizsi olimpia szellemi vetélkedőjében – így a program örömteli része lesz szombat este az érkező régiók rövid kulturális bemutatkozása és a szellemi-történelmi vetélkedő. Az idén a korábbinál is színesebbre-látványosabbra tervezett műsorban most is valamilyen kerek évfordulóhoz kötődő témakörök dominálnak, így az I. világháború (1914), Ybl Miklós (szül.: 1814), Dózsa György (megh.: 1514), és persze elmaradhatatlanul az Aranycsapat, ezúttal hangsúlyosan Kocsis Sándor (az 1954-es vb gólkirálya) szerepel majd a feladványok között.

A viadal vasárnap délután ünnepélyes díjkiosztóval zárul, amelyen az idén is Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, korábbi köztársasági elnök és MOB-elnök akasztja a győztesek nyakába az érmeket – természetesen az ugyancsak kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a házigazda PSN Zrt. vezérigazgatója, Vári Attila közreműködésével.

A programot az önkormányzat, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., valamint az Aranycsapat Alapítvány szervezi – a PEAC asztalitenisz-szakosztálya, valamint a megyei sakk- és birkózó-szövetség hathatós közreműködésével. Az idei újdonság, hogy az érkező régiók mindegyikét mentorként egy-egy pécsi iskola karolja föl, amelynek diákjai az érkezéstől a távozásig személyesen kalauzolják majd Pécs-szerte a vendégfiatalokat.

A látogatható (ingyenes) program

11. 14., péntek
19.30: Ünnepélyes megnyitó, csapatok köszöntése; Pécs köszönti vendégeit: kulturális műsor, sportbemutató (Lauber Dezső Sportcsarnok).

11. 15., szombat
09.00: Ökomenikus istentisztelet (Református templom, Szabadság u.)
11.00-15.00: Sakk (A Baptista Szeretetszolgálat Széchenyi István Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Általános Iskolája és Sportiskolája Sportiskola, Radnóti u. – volt TÁSI).
13.00-18.00: Leány kézilabda, csoportmérkőzések (Lauber Dezső Sportcsarnok)
13.00-17.00: Birkózás (Pécsi Kulturális Központ – volt Szivárvány Gyermekház, Dr. Veress E. u. 6.)
19.30: Kulturális műsor, szellemi vetélkedő, régiók bemutatkozása (Lauber Dezső Sportcsarnok)

11. 16., vasárnap
09.00-13.30: Asztalitenisz (Pollack-sportcsarnok)
09.00-13.30: Leány kézilabda, helyosztók, döntő (Lauber Dezső Sportcsarnok)
15.00: Záróünnepség, eredményhirdetés (Lauber Dezső Sportcsarnok)