13 C
Pécs
péntek, április 19, 2024
KezdőlapSportPécsi tér őrzi majd Puskás Ferenc nevét

Pécsi tér őrzi majd Puskás Ferenc nevét

Május 18-án volt fél évszázada annak, hogy Glasgow-ban lejátszották a napjainkban is minden idők legnagyobb klubmeccseként emlegetett Real Madrid–Eintracht Frankfurt (7:3) Bajnokok Ligája döntőt.

Azon a találkozón ötödször lett Európa legjobbja a Real, rekordot jelentő tíz gól esett, és a hivatalos nézőszámot (127.621) sem múlták felül azóta sem. A finálé hőse a magyar Puskás Ferenc volt. Az akkor 33 esztendős magyar csatárzseni 2:1 után 27 perc alatt négy gólt lőtt, minden idők legpazarabb egyéni teljesítményét nyújtva ezzel a klubfutball történetében. Miközben Európa-szerte százmilliónyian izgulták végig a meccset, Magyarországon sem a rádió, sem a tv nem közvetítette, lévén, az emigráns Puskás Ferenc világsikerei kellemetlenek voltak a kommunista diktatúra számára.

A sporttörténeti jubileum alkalmából díszdobozos DVD-n, Szepesi György és Hajdú B. István közös, utólagos „közvetítésével” megjelent a meccs felvétele. A kiadvány díszbemutatóját e héten tartották a pécsi Uránia moziban. A vetítésre helyi sportolók és mozgás-, illetve értelmi sérült emberek kaptak meghívást a várostól. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás hálóőre is. A jelenlévőket Páva Zsolt polgármester köszöntötte, s bejelentette: november 25-én, a 6:3-as meccs évfordulóján egy pécsi teret neveznek el Puskás Ferencről. Fotónkon Bánki Erik baranyai politikus, Grosics Gyula, Páva Zsolt és Szöllősi György, a filmvetítést szervező focimagazin főszerkesztője látható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő