22 C
Pécs
csütörtök, június 20, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletSzabad Pécs: érdekes időpontban utazott együtt Hollandiába Bánki Erik és Csizi Péter

Szabad Pécs: érdekes időpontban utazott együtt Hollandiába Bánki Erik és Csizi Péter

Figyelemre méltó tényre hívta fel a figyelmet a pécsi Volvo-ügyről írt legújabb cikkében a Szabad Pécs. Bánki Erik és Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselők egy gépen utaztak Amszterdamba a pécsi „holland” buszbeszerzés idején, 2015 tavaszán.

A lap évek óta követi az ügy fejleményeit, számos alkalommal, részletekbe menően számoltak be a pécsi fideszes önkormányzati időszak legnagyobb korrupciós ügyéről.

Most annak szenteltek külön cikket, hogy a Kaposváron zajló bírósági eljárás legutóbbi tárgyalásán elhangzott, két pécsi fideszes politikus egy időpontban utazott Hollandiába 2015-ben, a Volvo-beszerzés idején.

A tárgyalásról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen:

https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/volvo-per-tanukent-hallgatjak-meg-pavat-es-csizit/

Amint írják, 2015. március 6-án hirdettek győztest a Tüke Busz, a pécsi közgyűlés által is jóvá hagyott tenderén. A Bus&Coach nevű cég nyerte meg a szállítói szerződést, akkori árfolyamon 3,3 milliárd forintos ajánlattal.

Bánki Erik és Csizi Péter fideszes országgyűlési képviselők néhány héttel később, 2015. április 9-én ugyanazzal a géppel utaztak Amszterdamba. Ez onnan tudható, hogy a bíróság az elsőrendű vádlott védőjének indítványára adatokat gyűjtött be. Egyelőre a ferihegyi reptéri rendőrségi adatokat kérte ki és kapta meg a Kaposvári Törvényszék.

Hogy onnan pontosan mikor jöttek haza, azt még nem tudni, írja a Szabad Pécs, mert egyelőre csak a budapesti reptéri adatok állnak rendelkezésre, de az biztos, hogy csupán pár nappal később, 2015. április 13-án repült Amszterdamba a per másodrendű vádlottja, aki ekkor már hivatalosan a Bus&Coach képviselője volt. Ő volt az, aki miatt kipattant az ügy, miután 900 ezer euró készpénzzel besétált egy holland bankba és a pénzt befizette a számlájára, az ottani hatóságok pedig elkezdtek vizsgálódni a pénz eredetét illetően.

A Tüke Busz és a Bus&Coach közti 3,5 milliárdos, 115 Volvo-busz adás-vételét rögzítő szerződést végül 2015. április 30-án írták alá.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy Bánki és Csizi akár magán-, akár hivatalos ügyben is járhatott Hollandiában, bár hivatalos, esetleg a pécsi önkormányzati ügyeket is érintő utazásról akkoriban nem tájékoztatták a közvéleményt.

Mindenesetre figyelemreméltó, írják, hogy a pécsi önkormányzathoz kötődő politikai-gazdasági ügyek tényleges irányítójának tartott Bánki és a buszcsereprogram korábbi felelőse, azaz Csizi éppen akkor mentek Hollandiába, amikor már megvolt a hollandiai győztese a pályázati kiírásnak, de csak az ő útjuk után kötötte meg a Tüke Busz és a Bus&Coach a konkrét adás-vételi szerződést.

Emlékeztetőül: az adás-vétel nyomán körülbelül 700 millió forint került a „közvetítőkhöz”. Ennek egy igen kis része (kb. 60 millió forint) az említett cégnél, a Bus&Coach-nál, nagyobb része, 170 millió a harmadrendű vádlottnál, legnagyobb hányada, közel 500 millió forint pedig a másodrendű vádlottnál landolt. Utóbbi a pénz egy részét, ahogy fentebb már írtuk, egy hollandiai bankban helyezte el, ez meg is van, lefoglalták. A maradékról viszont a bíróság előtt úgy nyilatkozott, hogy azt elköltötte különböző célokra, például ingatlanokra, tőkeemelésre, továbbá kölcsönt is adott belőle, de hogy kinek, kiknek, arról nem volt hajlandó beszélni.

Az elsőrendű vádlott, a Tüke Busz egy korábbi vezetőjének védője kezdeményezte mindkét említett politikus bíróság előtti tanúkénti meghallgatását, de a bíróság egyelőre csak Csiziét és Páva Zsolt volt polgármesterét rendelte el.

A pénzmosással vádolt harmadrendű vádlott már a per előkészítő szakaszában elismerte bűnösségét, a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalással vádolt másik két vádlott viszont nem.

A nyomozást végző magyar rendőrség nem gyanúsított meg politikusokat az ügyben, és az ügyészség sem vádolt meg politikai szereplőket. Az elsőrendű vádlott a Tüke Busz egy volt vezetője, a másodrendű vádlott egy Pécsett ismert holland-magyar kettős állampolgár üzletember. A harmadrendű vádlott érdekes kakukktojás, hiszen Pécshez egyáltalán nem kötődődik, az eddigi tárgyalások során nem sok utalás történt arra vonatkozóan, ő hogyan és miért is került bele az ügyletbe. Őt egyébként már el is ítélték: két év, öt évre felfüggesztetett szabadságvesztést szabtak ki rá,1,5 millió forint pénzbüntetésre és 179 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő