Szénásy Luca pécsi ökomenedzser: mi vagyunk az utolsók, akik tehetünk a klímaváltozás lassításáért

Hirdetés

Az ország tavaly év elején indult első – a levegőminőség javítását célzó – uniós támogatású környezetvédelmi LIFE integrált projektje, a HungAIRy még idén júniusban érkezett el egy olyan új mérföldkőhöz, mely Pécset is érinti. A városban, valamint még 9 településen jelen lévő, 8 régiót lefedő projekt partnerei ugyanis létrehoztak úgynevezett ökomenedzser irodákat, melyek együtt alkotják az Ökomenedzser Hálózatot. Szakmai munkájukat és annak hátterét az Ökomenedzser Tudásközpont biztosítja, melyet a HungAIRy projektet koordináló Herman Otto Intézet hozott létre. A projekt pécsi ökomenedzserével, Szénásy Lucával beszélgettünk arról, hogy mi is a feladata, hogy miért van rájuk szükség, és hogyan segíthetik a projektet egy olyan cél elérése érdekében, mely mindannyiunk számára fontos.

– Mivel foglalkozik egy ökomenedzser?

– Az ökomenedzserek egyik legfontosabb feladata, hogy segítsék a projektben részt vevő települések levegőminőségi terveinek felülvizsgálatát, emellett pedig aktívan részt veszünk helyi figyelemfelhívó, szemléletformáló akciókban is. Feladatunk továbbá, hogy felkeressünk újabb finanszírozási projekteket és lehetőségeket, valamint az önkormányzat sikeres uniós pályázatainak támogatása és elősegítése is, de a helyi intézkedések koordinálásnak segítése is az ökomenedzserek feladata. Valamint fontos, hogy ne csak felhívjuk a lakosság figyelmét a nem megfelelő levegőminőség káros hatásaira, hanem hogy megoldási javaslatokkal, illetve helyes cselekvési formákkal tudjunk szolgálni, amelyekkel a lakók saját maguk is hozzá tudnak járulni a levegőminőség javulásához.

Szénásy Luca: a kisméretű szálló por jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot a helyiekre nézve.

– Miért döntöttél úgy, hogy ezzel szeretnél foglalkozni?

– Számomra a környezet védelme kiemelten fontos. Környezetmérnök diplomám van, és mindig is szerettem volna ezen a területen elhelyezkedni, közben pedig a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán nemsokára befejezem a marketing-mesterképzést. Úgyhogy ez a pozíció remek lehetőségnek bizonyult.

– Mit gondolsz, miért van szüksége Pécsnek egy ökomenedzserre?

– Pécsett a légszennyező anyagok közül a kisméretű szálló por jelenti a legnagyobb egészségügyi kockázatot a helyiekre nézve. Itt konkrétan a 10 mikrométeres vagy ennél is kisebb átmérőjű „PM10” elnevezésű, valamint a 2,5 mikrométer átmérőjű vagy kisebb „PM2,5” nevű részecskékről van szó. Ezeknek a lég- és egészségszennyező részecskéknek a kibocsátásáért túlnyomó részben a lakossági szilárd tüzelés a felelős. Ez azért fontos, mert utóbbi részecskék már a tüdő léghólyagocskákba is eljuthatnak, ezzel számos egészségügyi kockázatot okozva. Számomra ezért is fontos ez a munka, hogy megszólítsam a lakosságot és ösztönözzem őket arra, hogy tegyenek a saját és szeretteik egészsége érdekében is a levegőminőség javításáért.

„Mi vagyunk az első olyan generáció, akik saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás hatásait”

– Hogyan javíthat a projekt Pécs levegőjének tisztaságán?

– Több pilot-programunk is van, megvalósításukkal pedig sokat tehetünk Pécs levegőminőségének javítása érdekében. Az egyik program keretében számba vennénk a város közterületeinek növényállományát, az adatokat térképre visszük a legfontosabb paraméterekkel együtt, így tervezhetőbbé válhat Pécs zöldfelületeinek frissítése, gondozása és bővítése. A másik ilyen projekt során létrehoznánk egy mindenki számára elérhető internetes oldalt, amelynek alapja egy nagyfelbontású légifotóból előállított térkép lenne, amin a város épületeinek tetőfelületeit lehet majd részletesen megnézni. Ennek a térképnek a segítségével, különböző feltételeket figyelembe véve, könnyebben kiderülhet, hogy az adott tetőn mekkora teljesítményű napelemes rendszer telepíthető. A közbeszerzést erre a két projektre hamarosan ki is írják. Illetve ezek mellett elbírálás alatt van egy közlekedési projektünk is.

– Említetted a szemléletformálás és a figyelemfelhívás feladatait. Pécsett milyen ezekkel kapcsolatos lépések történtek?

– Szeptember 7-én volt a „Tiszta levegő a kék égboltért” nemzetközi nap, ebből az alkalomból tartottam szemléletformáló előadást a tiszta levegő, a komposztálás, a megfelelő tüzelés fontosságáról a gyerekeknek a Köztársaság Téri Általános Iskolában és a PTE 1.sz. Gyakorló Általános Iskolában. Nagyon nyitottak voltak, nagyon élvezték, ahogy én is. Örülök, hogy foglalkozhatok a jövő generációjával. Fontos ez, hiszen mi vagyunk az első olyan generáció, akik saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás hatásait, és lehet, hogy mi vagyunk az utolsó is, akik tehetnek a folyamat lassításáért. A szennyezett levegő egészségkárosító hatásait hangsúlyozni kell és jobb minél előbb felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy ők is tehetnek a tisztább levegőért. Minél fiatalabbak, annál könnyebb ez az attitűdformálás. Emellett részt vettem szeptember 22-én az uránvárosban rendezett autómentes napon a projekt népszerűsítése céljából, és jó volt látni, hogy sok embert érdekelt a pécsi levegőminőség. Véleményem szerint jól halad Pécsett a kampány.

„Pécs a legújabb elektromos busz beszerzéssel is sokat tett a tisztább levegőért.”

– Hol érhetnek el téged azok, akiket még jobban, behatóbban érdekelne mindaz, amivel tehetnek a város levegőjének tisztulása, a levegőminőség javulása érdekében?

– A Városháza épületének második emeltén, a 210-es irodában található az ökomenedzser iroda. A levegőminőséget érintő kérdések mellett pedig az energiahatékonyság témakörében is tudok tanácsokat adni, vagy például különböző pályázati lehetőségeket is a figyelmükbe tudok ajánlani.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.

Hirdetés