23 C
Pécs
szerda, május 29, 2024
KezdőlapPécs AktuálKözéletSzili Katalinnak írt nyílt levelet Erasmus-ügyben az MSZP baranyai elnöke

Szili Katalinnak írt nyílt levelet Erasmus-ügyben az MSZP baranyai elnöke

Csaba István szerint Szili Katalin, aki miniszterelnöki megbízott is, politikusként ül a Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnökségében. 

A megyei elnök a nyílt levélben azt kérdezi az ex-szocialista, már évekkel ezelőtt „orbanizálódott”, a NER-be hézagmentesen betagozódott Szilitől, hogy a diákok érdekében lemondana-e kuratóriumi tagságáról.

Szili Katalin, a PTE kuratóriumának tagja

Hétfőn a Népszavára hivatkozva írtuk meg, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Ilyen a Pécsi Tudományegyetem is.

A ma délelőtti kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely az Erasmussal kapcsolatos uniós döntésről azt mondta, ha nem lesz változás, akkor a kormány állja majd a költségeket, és fontolgatják, hogy pert indítanak az ügyben.

Az EU-nak többek között az a baja az alapítványokba kiszervezett egyetemekkel, hogy a kuratóriumok tele vannak fideszes politikusokkal.

Csaba István nyílt levelét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott részére 

Tisztelt Miniszterelnöki Megbízott Asszony! 

Az Európai Bizottság szóvivője által megerősített sajtóhírek szerint az alapítványi  fenntartású magyar felsőoktatási intézmények 2024-től nem vehetnek részt az Erasmus+, illetve a Horizont Európa kutatási és innovációs programban sem. Navracsics miniszter úr a Kormány részéről úgy reagált, hogy meglepő, mivel „eddigi tárgyalásokon nem kifogásolta az Európai Bizottság, hogy politikusok ülnek az egyetemek alapítványi kuratóriumaiban”. Miniszter Úr annak ellenére fogalmazott így, hogy az Európai Tanácsban már a 2022 decemberének közepén tartott szavazások során ez nyilvánvalóvá vált, sőt az Országgyűlés kormánypárti többsége először úgy módosított egy törvényt, hogy korábbi szándékai ellenére mégis távozniuk kellene a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumaiból a minisztereknek, az államtitkároknak és a miniszterelnök politikai igazgatójának is, majd később gyorsan korrigált, és módosított a Törvényalkotási Bizottságon keresztül. 

Dr. Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportjának  frakcióvezetője írásos kérdést nyújtott be a Parlamentben a kormány több miniszterének,  hogy a magyar hallgatók tízezreit érintő súlyos következményekre tekintettel lemondanak-e a kuratóriumi tagságukról.  

A Pécsi Tudományegyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának Ön is tagja, amellett,  hogy miniszterelnöki megbízott. Ahogy Navracsics miniszter úr fogalmazott, politikusként ül bent az alapítványban. 

A döntés számos jelenlegi és leendő pécsi hallgatóra is negatív hatással lesz. Ezért kérem, válaszoljon az alábbi kérdésre: 

Lemondana-e az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagságáról annak érdekében, hogy a magyar hallgatók továbbra is részt vehessenek az Erasmus programban?  

Várom válaszát. 

Tisztelettel, 

Csaba István, 

Magyar Szocialista Párt Baranya Megyei Területi Szövetsége elnök

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Peugeot_3008_html_300x250

Hírzóna

Abszolút Nő