Népszava: Bukják az Erasmust a fideszes irányítás alatt álló alapítványi egyetemek, a pécsi is

Az EU szerint aggályos, hogy nem átláthatóan kezelik a forrásokat, ahogy az is, hogy a kuratóriumokba politikai kinevezettek kerülnek.

Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn – értesült a Népszava. Ilyen a Pécsi Tudományegyetem is.

A tiltás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik.

Az Európai Bizottság kimutatása szerint 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott. 

A közösségi finanszírozás leállításáról szóló döntést 2022 december 15-én hozták meg az EU pénzügyminiszterei, amikor a korrupciós veszélyek miatt befagyasztották a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások csaknem egyharmadát.

Ezek az oktatási és kulturális intézmények eredetileg azért kerültek az EU célkeresztjébe, mert működési modelljük nem biztosította a közösségi források átlátható kezelését, ugyanis sem a közbeszerzési, sem az összeférhetetlenségi szabályok nem vonatkoztak rájuk. A privatizált, de még állami finanszírozásban részesülő egyetemek kuratóriumai — amelyekben főként fideszes politikai kinevezettek ülnek — teljhatalmat élveznek az egyetemek irányításában – írja a lap.

FRISSÍTÉS

Megkerestük az egyetemet, megkérdeztük, hány hallgatót és oktatót-kutatót érintene a két program felfüggesztése, illetve hogy kaptak-e hivatalos tájékoztatást már a témában. Ezt választ kaptuk: “A Pécsi Tudományegyetem nem kapott hivatalos tájékoztatást a témában, sajtóhírekre pedig nem kíván reagálni.”

Hirdetés