21 C
Pécs
csütörtök, július 25, 2024
KezdőlapPécs AktuálSzupergazdaságos e-buszok jöhetnek

Szupergazdaságos e-buszok jöhetnek

A pécsi buszcsereprogram már három éve sikeresen zajlik. 175 korszerű busz érkezett már ez idő alatt Pécsre, és most újabb fejlesztések elé nézhetünk. Már régi terv az e-buszok beszerzése, a napokban kiírták a tendert is, nemsokára valóban érkezhet a 30 vadonatúj, környezetkímélő, elektromos jármű.

Nemrég ünnepelte harmadik évfordulóját a buszcsereprogram, ahol Páva Zsolt, Pécs polgármestere összegezte az eredményeket és vázolta a további célokat. Ezek között szerepel az elektromos autóbuszok vásárlása a környezettudatosság jegyében, hiszen Pécs pályázik az Európa Zöld Fővárosa címre is. Az eseményről itt tudósítottunk.

Elkészült a napokban az elektromos buszok beszerzéséről szóló tender, így végre érkezhetnek az új buszok.

A választás az Evopro buszgyártó cég Modulo termékcsoportjára esett, nem véletlenül, hiszen a pécsiek már kipróbálták a Modulo buszokat, és be is vált a gyártmány. Most az elektromos változata következhet. Presztízsértékű az is, hogy a buszok száz százalékban magyar gyártótól származó magyar járművek, magyar alkatrészekkel.

A buszok beszerzése 100%-ban uniós forrásból valósul meg, akárcsak a töltőállomás létesítése. Az új e-buszok a pályázat lehívása után (ez várhatóan júniusban lesz), az év második felében érkezhetnek Pécsre.

A kompozit vázas Modulo C 68e elektromos buszokból midi és szólókat vásárolna Pécs. A tervek szerint a buszok a Főpályaudvarról indulva elsősorban a 30-as számmal kezdődő, mecsekoldali vonalakon közlekednének – ez alól csupán a 30-as járat lenne a kivétel.

elektromos busz1
Impozáns a busz belülről is

A Modulo C 68e buszok átlagos fogyasztása városi üzemben mérve 0,61 kWh/km. Az áram díjával kalkulálva pedig 1 kilométert kevesebb, mint 10 forintos díjból tenne meg ez a fajta elektromos busz.

Pécsre 12 olyan nyolc méter hosszú C68-as Modulo Medio elektromos midi busz érkezne, mely 65 utas befogadására alkalmas, és 12 olyan 9,5 méter hosszú Modulo Optimo, amelybe 85-en férnek be. Nem nagy az eltérés a modellek között. A harminchoz szükséges maradék hat buszt később is beszerezheti a város.

e-buszok
A midi (1- 2. oszlop) és a szóló (3. oszlop) elektromos buszok pontos adatai számokban

Mivel alacsonypadlós mindkét fajta, a mozgássérültek és a babakocsisok is könnyedén használhatják őket, ráadásul nem utolsósorban csendesebbek is benzines társaiknál.

Ahogy azt a Modulo termékcsalád tavalyi bemutatóján ismertették, 75 töltőállomással az egész ország lefedhető, további ugyanennyivel pedig 20-30 kilométerenként lehetne 15 perc alatt feltölteni a buszok akkumulátorát. A városokban pedig 2,5 fél óra töltésidejű berendezéseket telepítenének.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő