Nyáron is a lehető legjobb program összejönni a családdal vagy a barátokkal. Ilyenkor pedig érdemes felvetni – hacsak nem tartunk nagy összeveszéstől – a társasjátékozást. Mutatunk néhány játékot, amit mindenki élvezni fog. 

Pécsen léteznek olyan társasjátékklubok, ahol jó társaságban, hétköznap esténként leülhetünk társasozni. Nagy sikerrel működnek ezek a csapatok, életkortól függetlenül mindenkit szívesen várnak, írtuk meg korábban. Ezúttal magukra a játékokra koncentrálunk, lássuk, melyek a legkirályabb játékok a profi gémerek között!

A pécsi Játszó-tér klub szervezője, Csizmadia Gabriella elmondta, náluk nagyon vegyes a játékosok köre. Így a játékok közül is nehéz megállapítani, melyik a legnépszerűbb. Vannak igazi fanatikusok, akik a lehető legbonyolultabb és legnagyobb koncentrációt igénylő társasokat élvezik csak, mondta. Olyanok is akadnak a klubban, akik az előbbi kategóriába tartozó játékokat is bírják, de a könnyedebb játszmákkal is elvannak. És persze járnak a klubba olyanok, akik csakis a partijátékokhoz nyúlnak, nagyobb társasággal és némi sörrel érkezve, nagyokat nevetve élvezik a társasjátékozást a szervező elmondása szerint.

Csizmadia Gabriella elárulta, vannak olyan játékok, amik szinte minden pénteken előkerülnek a klubban. Az egyik legnépszerűbb játék a Dixit, illetve egy újabb kedvenc az utóbbi időben az Álmodj Velem! társasjáték. Szerinte egyáltalán nem biztos, hogy azok a legjobb társasjátékok, amelyek az eladási listák elején állnak. Azok a jó játékok, amelyek  olyan témát hoznak vagy olyan új játékmenetet, ami miatt a gazdájuk soha nem válna meg tőlük. Persze az a játékostól függ, hogy milyen típusú játékkal szeret játszani, mondta.

Csizmadia Gabriella kedvenc logikai játéka a Repello 

A PTE ÁOK munkatársa, Belvárácz András igazi társasjáték-specialista, a Játszó-tér klub lelkes tagja. A klubvezető tanácsára kikértük a gémer véleményét arról, mely játékokat érdemes mindenképp kipróbálni. Lássuk, miket ajánl tehát Belvárácz András a játékok típusa szerint csoportosítva!

  1. Nagyon szereti a kooperatív játékokat. Például az H. P. Lovecraft világát idéző Mansions of Madness játékot, annak is a második kiadását. Itt egy applikáció-irányított játékot kell közösen legyőzni a kalandozóknak.
  2. Hasonló témájú az Eldritch horrorjáték, ezt is nagyon kedvelik a klubban. Horror témában a Zombicide szokott még előkerülni egyébként.
  3. A szörnyek elleni küzdelmeken túllépve a Pandemic játékot szoktuk elővenni. Ennek van egy egyszer végigjátszható verziója, amivel szintén nagyon sok órát lehet eltölteni.
  4. Ha könnyed, sok ember által játszható játékot keresünk, akkor kerül elő az Imagine vagy a Dixit játék. Ha nincs a játékosok között sértődős típus, akkor bátran ajánlható a Munchkin játék is.
  5. Gyors, pörgős játéknak nagyszerű a Szerelmeslevél, amit kiegészítővel már 8 személynek is lehet játszani.

+1. Ha négy-öt játékosnak keresünk nem kooperatív társasjátékot, akkor a Mars terraformálása játékot vegyük elő vagy a Ticket to Ride társast.

– Természetesen ezen kívül is rengeteg játék van a piacon, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Viszont a sokak által társasjáték szóra elsőként eszébe jutó Monopolyt nem ajánlom, idő után dob-lép, dob-lép, unalmas játék lesz belőle – tette hozzá Belvárácz András.

A pécsi klubba jár egyébként a világsikert elért játékfejlesztő Nagy Balázs is, aki Karácsonyfa nevű játékát a Nemzetközi Játékkiállításon, a Spielen mutatta be nagy sikert aratva. Az azóta is nagy népszerűségnek örvendő játékban különböző nehézségi fokozatokkal elérhető, hogy a kicsik és nagyok egyaránt élvezhessék a fadíszítést. Inka nevű új játéka tesztelés és fejlesztés alatt áll. 

Azt azért hozzátesszük, hogy az átlagember nyilván a reklámokból és internetről tájékozódik, ahol pont a díjnyertes, leginkább partijátékok szerepelnek legtöbbször. Egy rövid felmérés eredménye is jól mutatja ezt, melyet a Facebookon végeztünk. A legtöbben a már jól ismert, híres játékokat – mint a Gazdálkodj okosan!, a Monopoly, a Catan és a Fedőnevek – szeretik. A Rizikó, a Bang, a Carcassonne, a Tikal és a Puerto Rico nevű játékokat is előszeretettel játssza a válaszadók egy része. Ha valaki szeretne más társasokról is tájékozódni, esetleg másodvéleményt kapni, ITT van például egy nyilvános csoport, ahol biztosan akad segítség.

Hirdetés