A pécsi társasjátékos klubok titkos élete

Annak idején semmi sem jelentett egy család számára nagyobb szórakozást, mint a közös társasjátékozás egy-egy hétvégén. Mára ez az időtöltés szinte elveszett az online szórakoztatás mellett. Ám Pécsen is léteznek még olyan társasjátékos klubok, ahol egy jó társaságban, hétköznap esténként leülhetünk társasozni. Nagy sikerrel működnek ezek a csapatok, életkortól függetlenül mindenkit szívesen várnak.

A társasjátékok még napjainkban is sorra jönnek és mindig tele van a játékboltok polca velük, bár sokan nem engedhetik meg maguknak a sokszor 10-20 ezer forintos játékokat. Így maradnak a virtuális, számítógépes játékok. És hiába fejlődött a technika odáig, hogy egy egész baráti csapattal csetelhetünk online, miközben együtt irtjuk az ellenséget, a táblás társasjáték varázsát semmi sem pótolja. Ezt az élményt próbálják pótolni a társasjátékos klubok.

A pécsi Játszó-tér klub szervezője, Csizmadia Gabriella elmondta, a csapat minden héten pénteken este hat órától jön össze, ahol aztán kifulladásig játszanak.

A klub másfél-két éve működik, egyre nagyobb sikerrel. A kis helyiség legfeljebb 40 főt tud befogadni, és volt, hogy az ajtóból fordult vissza egy csapatnyi ember, mert nem jutott már hely nekik. De az átlaglétszám hullámzó.

társasjáték klub 4
A klubok minden korosztály számára szórakozást nyújtanak

A klubba kisebbek is érkeznek néha, játszó szüleik-testvéreik hozzák el őket, így számukra is rendelkezésre állnak a játékok. Ugyanakkor gyakran megfordulnak idősebb játékosok is, akik szintúgy élvezik a társaságot és a játékot. Az átlagéletkort így nehéz belőni.

A szervező szerint összehasonlíthatatlan bármely virtuális játékkal és közösséggel egy ilyen klub. Rengeteg ismeretség, barátság szövődik itt, ami összehozza az embereket. És nem utolsósorban fejlesztő hatása is van az elmére, hiszen sok játék a szerencsén kívül kemény stratégiai elemeket is tartalmaz.

társasjáték klub 2
Az elmét is fejlesztik a taktikai csaták

A pécsi Bendegúz Gyermekzugon belül működő JátsszMa! társasjáték klub keddenként 17 órától várja a játszani vágyó felnőtteket – mondja a szervező, Marksz Levente. Kifulladásig mennek a partik, van, hogy éjfél után fejezik be, de este tizenegy óra a megszokott zárási idő – meséli.

Az életkor és a létszám hasonlóan változatos, a téli időszak kicsit forgalmasabb szokott lenni általában.

A JátsszMa! klub főleg felnőtteket szólít meg, és közel 300 játékuk van. Immár körülbelül hatodik éve működik, a megszokott estéken kívül egyéb extra rendezvények is vannak. Sokszor rendeztek már nagyobb bemutatókat, kiállításokat, vásárokat.

társasjáték klub 5
Bő a kínálat, mindenki megtalálhatja a kedvencét

– A közösségépítés a klub legfontosabb funkciója a szórakoztatás mellett. Sok törzstagunk van, sőt egy itteni ismeretség már komoly párkapcsolatot is szült! – árulja el a szervező.

A Játszó-tér klub minden pénteken 18 órától várja a játékos felnőtteket a Király utca 15. szám alatt, a Hattyú udvarban.

A JátsszMa! klub pedig keddenként 17 órától gyűlik össze az Irgalmasok u. 18-ban, a Bendegúz Gyermekzug épületében.

Hirdetés