6 órán keresztül tisztították a telefirkált, összematricázott Niké-szobrot

A napokban tisztították meg Pécs egyik közkedvelt szabadtéri műalkotását, a Niké-szobrot, melyet matricák és színes feliratok csúfítottak el. Ám nem csak az emlékmű esett a graffitizők áldozatául.

hirdetés

A Makrisz Agamemnon által készített és 1975-ben felavatott Niké-szobor (korábban Felszabadulási emlékmű) nem sűrűn válik a graffitisek célpontjává, de a rongálók ezúttal nem kímélték a Mecsekoldalt díszítő alkotást – olvasható a Biokom Nkft. lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Előtte

Különböző oldószerekkel és kefével, szivaccsal álltak neki a szobor megtisztításának a Biokom munkatársai november 24-én, és bár a festékek és matricák viszonylag kis felületen helyezkedtek el, 6 óráig tartott, mire végre le tudták róla vakarni a firkákat.

Utána

A szobrot egyébként 3-4 évente rendszeresen megtisztítja a városüzemeltetési cég.

És nem csak maga az emlékmű esik, esett a graffitizők áldozatául: tavaly például az egyik mellette lévő betonfalon éktelenkedett egy több négyzetméteres színes „írás”, amit nem volt egyszerű eltüntetni onnan: szemcseszórásos technológiát kellett igénybe venni a tisztítási munkákhoz.

Előtte
Tisztítás közben

Az épületek falaira pingált graffitik is sok bajt okoznak. Azonban fontos tudni, hogy ezeknek a felületeknek a tisztítása, újrafestése nem közterület-fenntartási feladat: az adott ingatlan tulajdonosának kell megoldania eltüntetésüket.

A Biokom hatáskörébe a közterületeken lévő szobrok, egyéb műalkotások, táblák, köztéri bútorok és a vállalat fenntartásában lévő buszvárók tartoznak.

Az elmúlt évek során a legnagyobb kihívás a tettyei romoknál lévő kilátó, a már említett Niké-szobor melletti betonfal, és a Kórház téren lévő Pecsevi-szobor megtisztítása volt. Rendszeres intézkedésekre viszont csak a buszvárók elcsúfítása esetében szokott sor kerülni – derül ki a Biokom közleményéből.