A duplán kifizetett Munkácsy-kép és a rejtélyes ujjlenyomat

Pákh Imre, a most a Zsolnay-negyedben látható Munkácsy-kiállítás tulajdonosa látogatott el csütörtökön a tárlatra. Mint elmondta, fontosnak tartja, hogy minél többen lássák a remekműveket, és számos kuriózumot is elárult a képekről.

Novemberig látogatható Pécsett egy különleges Munkácsy-tárlat, csütörtökön a kiállításon járt a műgyűjtő Pákh Imre, a képek tulajdonosa is.

– A lokálpatriotizmus – válaszolta az amerikai-magyar műgyűjtő arra a kérdésre, mi indította el, hogy Munkácsy Mihály remekműveit sorra felkutassa és megszerezze. Ehhez tudni kell: Pákh Imre a kárpátaljai Munkácson született.

Lapunk kérdésére Pákh Imre elmondta, fontosnak tartja, hogy minél többen láthassák a remekműveket, ezért is nyílnak rendszeresen tárlatok (ez nem általános a magángyűjteményeknél, van, aki saját otthonában tartja csak azokat). Úgy fogalmazott, nemcsak Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban is nagy az érdeklődés Munkácsy alkotásai iránt, sőt külföldön is: az orosz Szentpéterváron három hónap alatt egymillió látogatót regisztráltak az időszakos Munkácsy-kiállításon.

Több érdekes sztorit is megosztott, amelyek kötődnek a pécsi kiállításhoz is: először 2005-ben keresték meg a Nemzeti Galériától, hogy a tulajdonában lévő művekből tárlat nyílhatna. Nem gondolta volna, hogy sokáig lesznek távol a képei, ám évekig az üres falak álltak a kampókkal amerikai otthonában – azután rájött, hogy bizony akkora az érdeklődés, hogy máshová is „menniük kell” az alkotásoknak, így új képeket szerzett be.

Megesett, hogy egy képet kétszer is kifizetett, az egyik alkalommal ugyanis a közvetítő  meglépett a vételárral, de annyira megszerette a művet, hogy duplán is kipengette az árát, immár közvetlenül a tulajdonosnak.

Pákh Imre elárulta, a pécsi tárlaton van egy különlegesség: az egyik tájképen nemcsak Munkácsy aláírása, hanem ujjlenyomata is látható, a művész ugyanis véletlenül belenyúlt alkotás közben. Hogy melyik kép ez, azt keressék meg a látogatók…

Erre november 10-éig van még mód, addig látható a Munkácsy-tárlat a Zsolnay-negyed m21 Galériájában.