A pécsi sportegyesületeknek is meg kell húzniuk a nadrágszíjat

A megnövekedett energiaárak bizony a sportegyesületek büdzséjét is sosem látott kihívások elé állítják. Szeged NB II.-es focicsapata például már bejelentette, hogy nincs több villanyfényes meccs, de más kluboknál is elérkezett a spórolás ideje. Körbenéztünk Pécsett, és megkérdeztük a város legnagyobb sportklubjait, ők mivel tudnak takarékoskodni a téli időszakban.

Tekintettel arra, hogy a klasszikus sportegyesületi formában működő PVSK sosem tartozott a legtehetősebbek közé, egyáltalán nem meglepő, hogy átfogó takarékossági intézkedési tervet dolgoztak ki. A minden részletre kiterjedő csomagot Czerpán István, a PVSK elnöke ismertette a PécsMa.hu-val.

– Április végéig közel százmillió forinttal nőnek a költségeink. A műfüves focipályánk világítása jelenleg a nem túl takarékos halogénizzókkal van megoldva, ennek a korszerűsítése folyamatban van – kezdett bele az elnök. – Az intézkedési csomag kidolgozása egyébként már közel negyedéves projekt, tehát nem most kezdtük előkészíteni. Nagyon alapos egyeztetések után amennyire tudjuk, előrébb hozzuk az edzéseket, hogy kevesebb ideig kelljen a fiatal futballistáknak, atlétáknak villanyfény mellett tréningezniük. Ebben szerencsére az iskolák is partnerek voltak, köszönjük is a konstruktív hozzáállásukat. Annak a lehetőségét is vizsgáljuk, hogy egyes edzéseket ne hétköznap délután tartsunk meg, hanem lehetőség szerint hétvégén, amíg még világos van.

A spórolás a Szamosi Nándor Sportcsarnokot is érinti, hiszen az épület nagy energiafogyasztó. Az egyesület úgy határozott, hogy a fűtési időszakban a csarnokban mérkőzéseken 19, edzéseken pedig 17 fok lehet.

A közösségi terekben 20 fok lesz a megengedett legmagasabb hőmérséklet.

A PVSK valamennyi saját épületének közösségi tereiben 30-50 százalékkal csökkentik a mesterséges világítást, ahol pedig erre technikailag lehetőség van, ott a melegvíz hőmérsékletét is alacsonyabbra állítják. A PVSK sporttelepén a térvilágítás ezen túl 22 óra után lekapcsol.

– Hosszú évek után novembertől kénytelenek vagyunk valamelyest emelni a tagdíjainkon, de a szociális kedvezménycsomagunk nem változott – folytatta az intézkedések sorát Czerpán István. – Emellett a szakosztályi költségeken is igyekszünk faragni. A logisztikát illetően, a vidéki utazásoknál is próbálunk költséghatékonyabb megoldásokat találni. Ebben nagy segítség az a 35 fős busz, amit idén TAO-támogatásból tudtunk beszerezni, ez már önmagában is komoly spórolás, hiszen sok esetben két kisebb busszal kellett utaztatni a gyerekeket, ezt most egy nagyobbal tudjuk megoldani.

Czerpán azt is hozzátette, hogy ha megérkezik a hideg idő, hétfőn és péntekenként home office-ban dolgozik mindenki, akinek a személyes jelenléte nem nélkülözhetetlen. Ezen felül a PVSK vezetése nagy hangsúlyt fektet az edukációra is, így folyamatosan hívják fel valamennyi szakosztály dolgozói, és a sportolók figyelmét arra, hogy milyen apró „trükkökkel” lehet spórolni az energiafelhasználáson.

A jégpálya nyitvatartása is szűkösebb lesz

Valamivel egyszerűbb a PEAC helyzete, tekintettel arra, hogy saját tulajdonú ingatlanja nem nagyon akad az egyetemi sportklubnak. Persze ez még nem jelenti azt, hogy ne növekednének az egyesület működési költségei. Elég ha csak azt vesszük alapul, hogy a bérleményeik jelentős részénél emelkedett a használati díj.

– Valóban speciális helyzetben van a PEAC ilyen szempontból – mondta el lapunknak az egyesület ügyvezetője, Hoffbauer Márk. – Saját létesítményünk nincsen, de például saját buszaink vannak, így ezen a téren igyekszünk is spórolni. Ha például egy versenyre kis létszámmal mennek a sportolóink, akkor javasoljuk az autós utazást. Emellett természetesen amit a bérlemények tulajdonosai, jellemzően az egyetem és a tankerület kérnek az energiafelhasználást tekintve, azt maximálisan betartjuk.

Hoffbauer azt is elmondta még, hogy a marketingköltségeiket visszafogták, illetve a rendelkezésre álló forrásaikból képeztek egy tartalékot is, amihez hozzá tudnak nyúlni, ha a költségek emelkedése ezt indokolttá teszi.

A városi sportcég, a PSN Zrt. hasonlóan részletes költségcsökkentési tervet állított össze, mint a PVSK, ami már csak azért is volt égetően szükséges, mert a PSN rendelkezik Pécsett a legkiterjettebb infrastruktúrahálózattal.

A lista, amit a városvezetés felé már be is nyújtottak, mint azonnali intézkedések, egyáltalán nem rövid.

A Hullámfürdőben az uszodavíz hőmérsékletét 26,5 fokról 24-re csökkentik, a padlófűtést pedig kikapcsolták az épületben. A szaunákat a vendéglétszámmal arányosan fogják működtetni, és a használati díját is megemelik, akárcsak a konditerem jegyárát.

A Lauber Dezső Sportcsarnokban csak 300 lux alatt fogják bekapcsolni a világítást, a csarnok irodaépületében pedig bevezetik a négynapos munkahetet. Csütörtökön 16 órától hétfő reggel 6-ig 16 fokra állítják ott a fűtést. Az is eldőlt, hogy a Dárdai edzőközpontot a téli szünetre bezárják (december 15. – január 10.). A műjégpálya idén szűkített, szezonális időjáráshoz igazodó nyitvatartassál várja majd a vendégeket november 10. és február 15. között, és a belépők árát is meg fogják emelni.

A Várkői Sportközpont pályabérletének árát is megemeli a PSN, illetve egy kondenzációs kazánt tervez beszerelni, amivel 30 százalékos megtakarítást érhetnek el. Ugyanez a terv a városi lőtéren is, amelynek nyitvatartási idejét is lerövidítik, legfeljebb 18 óráig lesz majd nyitva.

A téli szünetre be fog zárini az id. Dárdai Pál Edzőközpont

Ami a PMFC-t illeti, egyelőre úgy tűnik, a legkevésbé az NB II.-ben szereplő labdarúgóklubot érinti a pécsi sportegyesületek közül az energiaárak durva növekedése. Mivel a stadiont a klub csak bérli, a bérleti szerződés pedig az év végéig érvényes, ezért ott költségnövekedéssel idén még nem kell számolnia a Munkásnak. Hasonló a helyezt az idősebb Dárdai Pál edzőközponttal is, amelynek tulajdonosa a város, illetve a PSN Zrt.

– A PSN azt már jelezte felénk, hogy az edzőközpont a téli szünetben zárva lesz, erre készülünk is – mondta el lapunk érdeklődésére Győri János, a PMFC ügyvezető igazgatója. – Ezen felül természetesen házon belül odafigyelünk az energiafelhasználásra, és ahol csak tudunk, spórolunk, illetve a komplexumok tulajdonosainak kéréseit, szabályozásait természetesen betartjuk. Az NB I.-ben és az NB II.-ben az utóbbi időben elindult egy olyan kezdeményezés, és ehhez egyre több klub csatlakozik, hogy lehetőség szerint a bajnoki mérkőzéseket tegyék olyan időpontra, hogy ne kelljen villanyvilágítást használni. Ebben az MLSZ részéről még nincs határozott álláspont, de ha azt látjuk, hogy a mezőny nagy része támogatna egy ilyen szabályozást, akkor természetesen mi is odaállunk a kezdeményezés mellé.

Hirdetés