Zeller Gyula pécsi közgazdászt kérdeztük arról, hogy mit jelenthet a város számára az, hogy a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló és tanácsadó cége, az Ernst & Young Pécsett nyit irodát, és hogy vajon mi állhat döntésük hátterében.

hirdetés
Uránia Mozi

Tegnap írtuk meg, hogy a világ négy legnagyobb könyvvizsgáló és tanácsadó cégének egyike, az Ernst & Young áprilisban megnyitja pécsi irodáját, így pedig az egyetlen lesz az úgynevezett „BIG4” vállalatai között, amely három kirendeltséget is üzemeltet az országban. A cél a pécsi irodanyitással az, hogy a cég növelje regionális hálózatát. Arról, hogy ez miért is fontos a város számára, Zeller Gyula közgazdászt kérdeztük.

-Az Ernst & Young egyike azoknak a cégeknek, amelyek a világ legnagyobb vállalatait auditálják, továbbá számukra komoly tanácsadói munkát is végeznek. Olyan magas szintű, összetett és fontos szolgáltatásokat nyújtanak, ami jól fizetett állásaikban nyilvánul meg. Pécs számára az Ernst & Young irodanyitása a lehetséges új állásokon túl tekintélyt is ad, hiszen ezek a cégek a világ legnagyobb városaiban működnek – mondta a közgazdász.

Tekintélyt ad a városnak a cég pécsi irodanyitása

Kérdésünkre, hogy mi állhat a cég döntése mögött, Zeller Gyula elmondta, úgy véli, hogy a pécsi irodanyitást jelentősen motiválhatta az, hogy milyen és mekkora erőforrásokat tud mozgósítani a vállalat a városban.

-Úgy gondolom, hogy a Pécsi Tudományegyetem jó szakmai hátteret adhat a komplex elemzéseket, tanulmányokat is készítő cégnek, hiszen az egyetem folyamatosan termel ki közgazdászokat, jogászokat, szociológusokat, akik az Ernst & Young munkájának szellemi bázisát adják. Noha nem ismerem a stratégiájukat, úgy vélem, hogy ez a szakmai és szellemi háttér vonzhatta a városba a céget, hiszen, legyünk őszinték, Pécsett és Baranyában nincs olyan nagy, komoly cég, ami reális vonzerőt jelentene egy ekkora vállalat számára – mondta a szakember.

Kiemelte, hogy az Ernst & Young minden bizonnyal hosszú távra tervez, amit jól jelez az, hogy az irodanyitást a koronavírus-járvány harmadik hulláma során készítették elő, és hogy ezt az időszakot a nyitásra történő felkészüléssel töltik.

Ez azt jelenti, hogy a cég a járvány után rövid időn belül teljes kapacitással kezdheti meg tevékenységét Pécsen.

– Abban teljesen biztos vagyok, hogy cégek a koronavírus hatására új problémákkal, új feladatokkal szembesülhetnek, ami növelheti az igényt az Ernst & Young szolgáltatásai iránt. Ne gondoljuk azt, hogy a járvány után egyből vissza fogunk térni oda, ahol előtte voltunk. Számos cég rá lesz szorulva újfajta stratégiák, új üzletágak felkutatására, és fel kell mérni azokat a területeket is, amelyek a koronavírus után új lökést kapnak, vagy éppen azokat, amelyeknél tovább működnek a vírusidőszak alatt életbe lépett, bevált változások. Ebben egy ilyen cég biztosan sokat fog tudni segíteni – mondta a közgazdász.

Hirdetés