Tavaly ősszel hozott támogató döntést a pécsi közgyűlés a „Megújuló Mecsek” elnevezésű koncepcióról, a Mecsekre és a Mecsekoldalba tervezett, 2021–2027 között megvalósítandó fejlesztésekről. A terv kezdettől fogva az volt, hogy a „Megújuló Mecsek” tervezett fejlesztéseit – a Misina Ötletbörzéhez hasonlóan – többkörös lakossági és szakmai egyeztetés keretén belül véglegesítik.

Ruzsa Csaba alpolgármester sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy rövidesen indul a városi tulajdonban lévő volt bőrklinika értékesítési folyamata. A bőrklinika úgy kapcsolódik a Mecsekoldal megújításához, hogy az annak eladásából befolyt pénz egy részéből vásárolná vissza az önkormányzat a volt Mandulás kemping területét.

Az alpolgármester felidézte, a bőrklinika értékesítéséhez a pécsi építési szabályzatot (PÉSZ) módosítani kell. Az engedélyezési szakasz lezárult, a Kormányhivatal égisze alatt működő építési hatóság elfogadta a PÉSZ-re vonatkozó módosítási javaslatot, amiről majd április ülésén szavaz a pécsi közgyűlés.

Ruzsa Csaba elmondta: nyílt licitre bocsátják az ingatlant, aminek megmarad a műemléki védettsége, de más besorolásba kerül. Ez praktikusan azt jelenti, hogy akár lakóparkot is kialakíthat majd ott az új tulajdonos.

Ruzsa Csaba

Ruzsa Csaba felidézte: 2008 körül egy ideig úgy volt, hogy a Leőwey gimnázium költözhet az épületbe, de „szerencsére” ebből nem lett semmi. A fideszes városvezetés 2017-ben megpróbálta eladni az ingatlant, sikertelenül, ezt követően 2018-ban kapott műemléki védettséget, majd banki jelzálog került rá. A Péterffy-féle városvezetés 2021-ben törölte a jelzálogot az ingatlanról.

A sajtótájékoztatón elhangzott, 995 millió lesz a licitár, de persze a legmagasabb ár elérése a cél. Rövidesen megjelennek a tender elindításáról szóló hirdetések a helyi és az országos sajtóban. Május 4-éig lehet jelentkezni a licitre, május 9-én lesz eredményhirdetés, június 9-re tervezik a szerződéskötést az új tulajdonossal.

A bőrklinika eladásának két célja van, a Mandulás kemping megvásárlása, és a maradék összegből a város állam felé fennálló adósságának törlesztése.

A városvezetés remények szerint készpénzért fogják megvenni az ingatlant, ha azonban a licit sikertelenül zárul, ingatlancsere következik: 200 millió forint így is a városhoz folyik be a becsült értékek különbözeteként.

Megkérdezték az alpolgármestert a libegőről és az azt övező környezetvédelmi aggodalmakról. Ruzsa Csaba hangsúlyozta, hatósági és lakossági egyeztetések indulnak majd a témában, az erdészetet, és a zöldhatóságot is bevonják a folyamatba. Hozzátette: alapvetően a lakossági szempontok lesznek a legfontosabbak, azaz, hogy akarják-e a pécsiek a libegőt vagy sem.

Kiemelt képünk: a volt bőrklinika épülete

Hirdetés