Adrenalin „gyógyítja” a Parkinson-kóros pécsi férfit

Parkinson Fater néven indított közösségi oldalt Trinn Tamás és fia, akik azt szeretnék bemutatni, hogy a Parkinson-kórban szenvedőknek is van lehetőségük szórakozni, kikapcsolódni, csak épp nem olyan egyszerűen. Az 53 éves pécsi férfinek háromóránként kell gyógyszert szednie és adrenalinhoz jutnia ahhoz, hogy ne bénuljon le. Különleges életét viszont másokkal is szeretné megosztani, hogy azzal ösztönözze a hasonló betegségekben szenvedőket.

Nem éppen mindennapi a pécsi Trinn Tamás története, aki a ’80-as években még magyar endurobajnok volt, ma pedig a motorozáskor szerzett adrenalinnal tartja féken betegségét, a Parkinson-kórt. De hogy hol kezdődött minden?

2014-ben diagnosztizálták a kórt

Trinn Tamás és fia alig akarták elhinni, hogy ez velük is megtörténhet

Trinn Tamás negyvenes éveinek végén járt, amikor egy fogmosáskor arra lett figyelmes, nem tudja körkörösen mozgatni a fogkefét a szájában. Az orvosok ezután közölték vele: Parkinson-kórban szenved.

– Csak annyit mondtak, hogy „üdv a klubban”. Hirtelen azt sem tudtam, mi lesz ezután – meséli a kezdeteket Trinn Tamás.

Dolgozik, motorozik, sőt kell neki a veszély!

1986-ban endurobajnok volt

Tamás viszont folytatta életét. Dolgozni jár, ugyanúgy vezet autót, motort és dolgozik is.

– Szerencsére nálam a Parkinson-kór nem kézremegéssel jelentkezik, hanem egyfajta bénulással. Ha nem szedem be a gyógyszert, akkor a jobb felem lesz mozdulatlan. Ez viszont olykor teljesen lebénít, így pihenni is nehezemre esik – mondja Tamás.

A kedvenc szakasza Orfű–Abaliget

Viszont ezt a fajta bénulást a különleges élethelyzetek, az adrenalin kordában tudják tartani.

– Észrevettem, ha izgalom ér, akkor megszűnik a Parkinson, sőt órákig jobban vagyok az extrém helyzetnek köszönhetően. Ezen egyébként még az orvosom is meglepődött, mert nincs erre hivatalos magyarázat – mondja Trinn Tamás.

Parkinson Fater néven indított közösségi oldalt

Fia segít neki a közösségi oldal kezelésében

A közösségi oldal indítását Tamás fia ajánlotta. Évekig gondolkoztak, végül készítettek egy kisfilmet is a betegségben szenvedő, de motorozó, sőt terepjárót vezető Tamásról.

– Amellett, hogy sokan megnézték a filmet, sokan írtak is apunak. Ezek az üzenetek bátorították őt, hogy folytassa azt, amit csinál – mondja Tamás fia, ifj. Trinn Tamás.

Trinn Tamás fotókiállítást szeretne

A Parkinson-kórban szenvedő férfi hobbijai között van a természetfotózás, ami számára azért sem egyszerű, mert a fényképezőgép egy helyben tartása is megerőltető, nemhogy az órákig guggolás egy jó kép kedvéért.

Hirdetés