Szakadatlanul zajlik a munka Pécstől délre, Reménypusztán: a Rovitex Hungária Kft. az ország minden részére folyamatosan szállítja a maszkokat. Számtalan önkormányzat igényelte már a textilgyártó vállalat termékét, akárcsak magáncégek és patikák. Május 4-től kötelezővé vált üzletekben, tömegközlekedésben a száj és orr eltakarása, ami még inkább megdobja a maszkok iránti keresletet.

A pécsi cég az országban az elsők között volt, aki a nagyközönség számára tömeges maszktermelésbe kezdett. Habár a rovitexes szájmaszk hatékonysága elmarad a professzionális FFP3-asétól, nagyban gátolja a fertőzés terjedését és biztonságérzetet nyújt a viselője számára – ez utóbbi is fontos szempont.

Romeisz Norbert, a Rovitex ügyvezetője lapunknak elmondta, változatlan létszámmal dolgoznak a maszkokon a kezdetek óta, most sem növelték azt, dacára annak, hogy kötelezővé tették a használatát a boltokban, áruházakban.

– A járvány első heteiben különböző alvállalkozókkal együtt – körülbelül 8-10-zel vagyunk szerződésben, ők különböző létszámmal vannak jelen – mintegy háromszáz emberrel dolgoztunk az üzemben. Most is ez a helyzet.

Romeisz: a csúcshéten napi 40 ezer maszk készült

A termeléssel kapcsolatban elmondta, áprilisban, a csúcshéten 200 ezer maszkot készítettek egy héten, az napi 40 ezer darabot jelent. Romeisz elmondta, jelenleg exportra gyártanak, olyan helyekre, ahol az első, általuk kiszállított készletek elfogytak – ezek a jelenlegi töltések már alacsonyabbak.

– Több mint hatvan önkormányzatnak szállítottunk maszkokat, mint például Kaposvár, Eger, Kazincbarcika és természetesen Pécs. Alapvetően nagy tételekben szolgálunk ki. Olyan helyekre is szállítottunk, mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a Semmelweis Orvostudományi Egyetem (SOTE), a Tolna és Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság. Számos céghez viszünk még – autóipari beszállítók, gumigyárak, nemsokára pedig már a Möbelix bútoráruházban is lehet kapni Rovitex-maszkot! Egyre több a kereskedelmi partner, és nyilván a patikák is bőven kapnak belőle.

Naponta több százan gyártják a maszkokat (fotó: Facebook)

Romeisz elmondta, a Pécsi Tudományegyetemmel közösen már korábban is fejlesztettek egy antibakteriális anyagot a járványtól teljesen függetlenül.

– Amikor kezdődött a veszélyhelyzet, szerencsénk volt, hiszen a számos, laborvizsgálatokkal rendelkező anyaggal gyorsan el tudtunk kezdeni dolgozni, át tudtunk váltani pár nap alatt. Amiatt is kedvező helyzetben vagyunk, hogy már eleve voltak termékekre vonatkozó koncepcióink a kórházi fertőtlenítéssel kapcsolatban, most mindez a gyakorlatban is elkél.

Korábban készítettünk interjút magáról Romeisz Norbertről és a Rovitexről, ami egy aprócska kis magánvállalkozásból nőtte ki magát – ITT OLVASHATJÁK.

A kiemelt fotó forrása: Rovitex Facebook

hirdetés

Hirdetés