Egy év alatt mintegy ötödével csökkent hazánkban az állástalanok száma, derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, márciusi statisztikájából. Pécs továbbra is javítja a megyei adatokat, az országos átlagnál is kisebb munkanélküliséggel.

hirdetés
Uránia Mozi

Baranya megyében 5,58 százalékos a munkanélküliség a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, márciusi adatai szerint, ez meghaladja az országos átlagot, ami 4,21 százalék. Pécs azonban egyértelműen javítja a megye összképét, ugyanis a Dunántúl legnagyobb városában az országos átlag alatti az állástalanok aránya, mindössze 3,58 százalék, ez 3611 nyilvántartott állástalant jelent. Ez egyébként nem véletlen: számos Pécsett működő vállalat jelentette be, hogy bővíti a kapacitását, emellett több új cég is letelepedett a közelmúltban a megyeszékhelyen.

Számos pécsi cég keres új dolgozókat

Ez azonban természetesen nem azt jelenti, hogy az egész megyében kedvező volna a helyzet, főként az Ormánságban, a Hegyháton és Szigetvár térségében van még jelentősebb számú állástalan – több községben a 20 százalékot közelíti vagy meg is haladja a munkanélküliek aránya. Két település van a megyében, ahol 30 százalék feletti az állástalanok aránya: Gilvánfa és Alsószentmárton.

Vannak ugyanakkor olyan kisvárosok, amelyek az ellenkező végletet képviselik, és az állástalansági mutatók már szinte a legkedvezőbb, nyugat-dunántúli települések arányát idézik: Bólyban 2,14, Kozármislenyben 2,26, Pécsváradon 3,06 százalékos a munkanélküliség.

Nyugat-Dunántúl áll a legjobban, de ez nem meglepetés

Az persze örömteli, hogy Pécs is jobban áll nemcsak a megyei, hanem az országos átlagnál is, de érdemes összevetni az adatokat más, 100 ezer főnél népesebb nagyvároséval. Itt Győr első helye nem is lehet kérdéses: az Audi-fellegvár 1,5 százalékos adata azt mutatja, itt gyakorlatilag megvalósult a teljes foglalkoztatottság. Szegeden 2,62 százalékos a mutató, viszont a Mercedes-gyárat „birtokló” Kecskemét 3,37 százalékos adatával nem áll sokkal jobban Pécsnél. Bár Pécsett egyes liberálisok bezzegvárosként tekintenek Nyíregyházára, ott mégis magasabb az állástalanok aránya, 4,09 százalék. A két kelet-magyarországi nagyváros, Miskolc és Debrecen pedig egyértelműen Pécs mögött áll a 4,49 és 5,32 százalékos mutatójával.