Tavasz óta nincs megállás: folyamatosan kaszálják a pécsi közterületeket, hogy szebb legyen a városkép. A feladat jelentős, hiszen az országban Pécs az egyik legnagyobb zöldfelülettel rendelkező város.

Bár megszaporodtak a lakossági bejelentések, a munka nem állt le, sőt. Április óta gyakorlatilag megállás nélkül folyik a fűnyírás párhuzamosan az összes városrészben. Az időjárás sokszor nehezítette a helyzetet, a sok csapadék miatt gyorsabban nő a fű, mint ahogy azt a munkákkal követni tudnák a szakemberek.

Meixner Barna, a Biokom Nkft. ügyvezetője ezzel kapcsolatban azt közölte, a vállalat pénzügyi keretéhez és munkaerő-kapacitásához mérten továbbra is folyamatosan végzi a kaszálásokat.

A közterületeken, lakóövezetekben idén összesen kilenc kört terveztünk áprilistól novemberig 

– mondta.

A nem közterület minősítésű kaszálás ennél ritkább, a terület elhelyezkedésétől és adottságaitól függően 2-4 alkalommal tervezi a társaság. A beépítetlen önkormányzati ingatlantelkeket is tisztítják, ott a fő cél az allergén gyomok elleni védelem. Évente kétszer nyírnak ezeken a helyeken, egyszer júniusban, egyszer pedig nyár végén, vagyis a parlagfű fő virágzási idején.

A városüzemeltetési vállalat évente egyébként összesen 26-27 négyzetkilométernyi területet kaszál le – ez nagyjából akkora, mint a csendes-óceáni sziget, Tuvalu köztársaság területe, vagy mondhatjuk azt is, hogy egy évben Monaco területének 13-szorosát teszik rendbe.

Pécsen egy lakosra mintegy 28 négyzetméter gyepfelület jut, ami országos szinten is kiemelkedő.

Alvállalkozók is segítik a pécsi kaszálását

A Biokom munkatársai a belváros, a Mecsekoldal és a Szigeti városrész mellett Somogy, Vasas, Hird, valamint Pécsbánya környékén kaszálnak, Kertvárosban, Uránvárosban és a Budai városrészben pedig szerződött alvállalkozók munkálkodnak a város megszépítésén.

– Elsősorban hétköznapokon zajlik a fűnyírás, de néha hétvégén is előfordul, hogy szükség van rá, viszont akkor inkább a városszéli területeken, hogy minél kevésbé zavarják a pécsiek hétvégi pihenését – foglalta össze Meixner Barna.