Még a legszigorúbb korlátozások közepette is nyitva tartott számos edzőterem, fitneszterem városszerte. Holott ez a szolgáltatás sok veszélyt rejt magában higiéniai szempontból – elég az izzadásra, a zihálásra gondolni. A koronavírus pedig cseppfertőzéssel terjed.

hirdetés
Uránia Mozi

Dél-koreai kutatók mutatták ki nemrég a konditermek és fitneszfoglalkozások veszélyét. A közelmúltban, február elején egy tánctanfolyam kezdődött, ami összesen négy alkalmon át tartott. A 30 instruktorból 9 megfertőződött, a jelentkezők között pedig 112 embernél mutatták ki később a vírust. Oka volt ennek a kis helyiségek, a párás, fülledt levegő, az intenzív mozdulatok. Dél-Koreában ezt követően kezdtek csak bezárni a konditermek, addig 12 helyen 217 fertőzéshez vezetett a vizsgálatok szerint.

A teljes tanulmány angol nyelven EZEN A LINKEN olvasható.

Pécsett zavartalanul üzemeltek mindvégig az edzőtermek a legszigorúbb óvintézkedések mellett, bár egybehangzóan azt tapasztalták, megcsappant a vendégek száma.

Passa Barabás, a pécsi Cutler Fitness Center marketing menedzsere elmondta, az óvintézkedések betartása mellett több ponton kihelyeztek kéz- és felületfertőtlenítőt.

– A vendégeknek használat után fertőtleníteni kell a használt eszközt, a saját személyzet napi feladatai között is ott van a gépek folyamatos tisztítása – mondta. – A szorosan egymás mellett helyet foglaló gépek (például futógépek) számát megfeleztük, így megvan a kötelezően biztosítandó 1,5 méteres távolság edzés közben.

A vendégek kötelessége fertőtleníteni az eszközöket használat után

Tapasztalataik szerint a szigorú szabályozások bevezetése után egyértelműen visszaesett a forgalom, jelenleg azonban már nem érzékelhető bármiféle bizalomvesztés.

A menedzser úgy nyilatkozott, a teljes országos franchise egyik pontjáról sem jelezték még, hogy az edzőteremben történt volna megbetegedés. Ráadásul a régióban is minimális a fertőzések száma, így nincs ok aggodalomra a jelenlegi intézkedések betartása mellett. Arra viszont kiemelt figyelmet fordítanak a kezdetektől fogva, hogy beteg vendég semmilyen formában ne tartózkodjon a terem területén.

– A személyi edzéseken a már említett óvintézkedéseken kívül felhívtuk az edzők figyelmét a maszk és a kesztyű használatára, a fizikai érintkezés minimalizálására – tette hozzá.

Lengyeltóti Gábor, a Professor’s Gym vezetője is a forgalom visszaeséséről számolt be.

– Érezhető volt a visszaesés, az emberek nem igazán mertek jönni edzeni. A forgalom visszaesésének problémáját rövidített nyitva tartással oldottuk meg.

Náluk is a folyamatos fertőtlenítésen van a hangsúly, illetve fokozottan ügyelnek a másfél méteres távolság betartására. Elmondása szerint a személyi edzők foglalkozásainak száma jelentősen visszaesett, sokuknak nem maradt vendége. Tömeges, csoportos edzéseket pedig alapvetően nem tarthattak, csak egyénit.

– Úgy vélem, egy-egy élelmiszerboltban nagyobb a fertőzésveszély, mint az edzőtermekben – tette hozzá.

A Magyar Funkcionális Fitness Szövetség egyébként nemrég közleményt adott ki a témában, ahol egy négyfázisú szabályrendszert ismertetnek. Május 18-tól a 65 éven felüliek továbbra sem látogathatják a termeket, be- és kilépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, a közösségi teremben a maszkhasználat – edzés közben viszont nem kell használni őket. Ők is ugyanúgy rendelkeznek az eszközök fertőtlenítéséről. A tusolást nem javasolják.

A maszk és kesztyűviselést feloldó intézkedések legkorábban az újranyitás után egy hónappal léphetnek életbe.

Illusztráció: Pixabay.com