Az új ház lebontása lehet a vége, ha nem figyel oda a tulaj

Több mint két éve már Pécsett is 300 négyzetméternél kisebb családi házakat egyszerűbb felhúzni, legalábbis papíron. A gyakorlatban azonban komoly aggályok merülhetnek fel, hiszen bár a bürokrácia kisebbnek tűnik, mégis számos buktatója lehet a lazaságnak. A hatóság ugyanis utólag is keményen szankcionálhat, perek sokasága jöhet. 

2017. január 1-től jelentős változás következett be az építkezések terén: az új országos építésügyi szabályozás értelmében az építkezést nem kell engedélykérelemhez és hatósági vizsgálathoz kötni, pusztán egy építési e-naplóban bejelentést kell tenni a 300 négyzetméter alapterület alatti ingatlanok esetében. A hivatal ellenőrei pedig a munkálatok közben érkeznek.

Ezzel az a probléma, hogy ha megindul az építkezés, ám közben az ellenőrök találnak bármi pontatlanságot, indulhat a visszabontás nem kevés költségért. Ha  ez nincs belekalkulálva a büdzsébe, teljesen le is állhat az építkezés bizonytalan időre.

Óriási a tervező felelőssége, hiszen az ő sara, ha bármi hibát találnak, az építtető megtette a magáét: bejelentette az építkezést – rá nem varrhatják a dolgot. Ha minderre még a tulajdonos, építtető is rátesz egy lapáttal azzal, hogy megpróbálja a polgári törvénykönyv, vagy éppen a közösségi együttélés alapvető normáit figyelmen kívül hagyni, akkor még nagyobb lehet a kiadás, vagy a szomszédok kártérítése. A problémahalmazról még a szigetvári volt főépítész, egykori politikus, Berkecz Balázs is beszámolt részletesen.

A Baranya Megyei Kormányhivatal illetékesei lapunknak elmondták, ugyan az egyszerű bejelentéshez kötött építkezés gyorsabb ügyintézést, hatékonyabb munkavégzést jelent, feltételezi az érintettek felelős magatartását is. A tervezőre nagyobb felelősség hárul, az ő feladata a különféle jogszabályok sokaságának betartása.

Mit is jelent az egyszerűsített bejelentés? Dióhéjban: előzetes hatósági vizsgálat és engedélyek nélkül egy elektronikus építési naplóban kell bejelenteni az építkezést, tizenöt napot követően pedig neki is lehet állni az építkezésnek.

A hatósági ellenőrzés az építési folyamat során történik. Az ellenőrök bármikor vizsgálhatják az építés jogszerűségét, a dokumentációkat. Ha bármilyen szabálytalanságot tapasztalnak, azonnal leállítják a munkálatokat és előírják a szabályossá tételt, ez pedig akár bontási kötelezettséggel is járhat, attól függően, hogy mikor bukkantak rá valamilyen hibára.

Az építtetők többsége ezeket a kötelezettségeket önként teljesíti, ha ez mégse történne meg a NAV intézkedik az ügyben.

A Baranya Megyei Kormányhivatal építésügyi szakembereinek tapasztalatai szerint a megyében az egylakásos lakóépületek építése kapcsán ritkán fordulnak elő problémák, inkább a többlakásos lakóépületek tervezésénél akadnak, ahol az építtető célja a telek maximális kihasználása.

Nagyon kell figyelni minden egyes részletre

A korai szakaszban történő dokumentálás mindennél fontosabb és fokozottabban kell ellenőrizni, mivel a tapasztalatok szerint a szabálytalanságok leginkább a tervezői hibákból, visszaélésekből fakadnak.

Ezeket a problémákat megelőzendő, a kormányhivatal építésügyi szakemberei a tavalyi év során számos továbbképzést tartottak a szakmabeliek számára a helyes építkezés érdekében.

Ezzel együtt van olyan pécsi építkezés, ahol például az adott terület magassági viszonyait úgy változtatták meg, hogy azt nem tehették volna meg, vagy az építkezést hónapokkal korábban elkezdték a valóságban, miközben a hatóságnak egy későbbi kezdőidőpontot adtak meg. Az is előfordult, hogy a tervező nyomozott a szomszéd után – hiszen ma már őket sem kell megkérdezni –, aki kifogásokat emelt a munkálatok iránt.

A szakmabeliek szerint ugyanakkor nemcsak hatósági ügyek sokaságára kell számítani, hanem polgári perekre is, és az sem kizárt, hogy kamarai, vagy éppen rendőrségi eljárások is elindulhatnak.

Egyre több a kiadott építési engedély
Nemrég írtunk arról, mind Baranya megyében, mind Pécsett felfelé szállnak a statisztikai mutatók. Évről évre több lakás épül, kiemelkedőnek számított a 2017-es év. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2018-ban a lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma együttesen 552 volt, 8,7 százalékkal több mint az azt megelőző évben.