Az új tanévet már saját épületükben kezdhetik a pécsi „Árpád” iskola diákjai

Hatalmas boldogság a kertvárosi Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola diákjai és pedagógusai számára, hogy augusztusban végre lezárul az intézmény átalakítása, így a szeptember 1-ével induló tanévet már a modern, igényeikre szabott, teljeskörűen felújított épületben kezdik majd. 

Mint azt az iskola igazgatójától, Takáts-Kaposi Laurától megtudtuk, a költözés nagy része már lezajlott, és habár még kisebb munkák zajlanak, augusztus végén ünnepélyes keretek között sor kerül a tankerületi-városi tanévnyitó ünnepéllyel összekötött épületátadásra, majd szeptemberben újra a megszokott helyszínen, az „Árpádban” várják a diákokat.

Nagy az öröm

– 2008 óta felettünk lebegett a „veszélyes iskola” jelző, kérdések, műszaki ellenőrzések, bizonytalanságok nehezítették a munkánkat. 2018-ban abban a hitben költöztünk ki, hogy elindul a felújítás, azonban mégsem így lett. A sajtóban és a pécsiek között még az a szóbeszéd is napvilágot látott, hogy bezárják az intézményt, holott erről szó sem volt.

Ez a most záruló projekt nagy biztonságot és hosszabb távú jövőképet is jelent.

Hálásak vagyunk a tankerületnek, az önkormányzatnak, mindenkinek, aki részt vett a munka finanszírozásában és megvalósításában, hogy együttműködve sikerült véghezvinni a felújítást. Az ANK-nak pedig külön köszönet jár, mert több osztályunkat befogadták az átalakítás idejére. Mindemellett el kell mondanom, rengetegen szurkoltak nekünk, hogy végre megoldódjanak a gondjaink, ezúton is köszönjük – mondta az intézményvezető.

 

Hozzátette, az iskola minden dolgozója, a szülők, és persze a diákok is nagyon örülnek annak, hogy mostantól egy huszonegyedik századi, biztonságos helyen folytatódhat a tanítás. Kiemelte a szép, nagy aulát, amit kialakítottak a számukra: mint mondta, ebben a közösségi térben nagyobb rendezvényeket is tudnak majd tartani. Nagy tornatermük mellé most egy kis tornaterem is épült, széles körű energetikai megújítás – például tető- és nyílászárócsere – zajlott le, teljes akadálymentesítés történt.

Talán a legfontosabb pedig az, hogy az épület szerkezetét megerősítették, így az alapprobléma megszűnt.

Lapunknak az igazgató arról is beszélt, hogy a korábbi bizonytalan helyzetben, az épület állagának romlása következtében is, volt olyan – szerencsére nem hosszú – időszak, mikor az iskolai létszám megcsappant, jóval kevesebb szülő íratta be az „Árpádba” gyermekét. Ezt azonban a felújítás kezdete megoldotta, most pedig még a korábban megszokott jelentkezésekhez képest is növekedést várnak a modernizálás következtében. Átlagban egyébként 700-nál is több tanuló jár az intézménybe.

Pedagógusnak, diáknak, szülőnek a közérzetét is javítani fogja a szép, kulturált, új környezet. Ez pedig önmagában is olyan pozitív tényező, mely segíti a jó hangulatot, ami szerintem nagyon fontos a sikeres oktatás szempontjából. Persze nem azt mondom, hogy korábban el voltunk keseredve, de mégis nagyon jó újra a saját épületünkben lenni, ami a szívünkhöz nőtt, összeforrt velünk az évek során
– fogalmazott Takáts-Kaposi Laura.

Pontosan mi újult meg?

A Pécsi Városfejlesztési (PVF) NZrt. arra emlékeztetett, hogy Pécs akkori önkormányzata 2016-ban nyújtott be pályázatot az iskola felújítására, az általuk elnyert forrás azonban csak az épület energetikai felújítását célozta, a statikai megerősítés ugyanis a kiírás szerint nem minősült elszámolható tevékenységnek.

A probléma megoldása érdekében a városvezetés az intézmény fenntartójával, a Pécsi Tankerületi Központtal közösen fordult a kormányhoz, így 900 ezer forintot kaptak a beadott anyagban nem szereplő munkák megvalósítására. Az épület szerkezetéből fakadó veszélyek miatt 2018 szeptembere előtt kiköltöztették a diákokat. A sikeres kivitelezési közbeszerzési eljárás lezárása után 2020. márciusában a munkaterület átadás-átvételi eljárással megkezdődött.

A projekt keretében épülethatároló falszerkezetek kerültek fel, megtörtént a lapostető hőszigetelése, a külső nyílászárók cseréje, a fűtés és a belső világítás korszerűsítése. Az energetikai fejlesztés eredményeképpen az iskola tetején napelemes rendszert telepítettek, illetve új villámvédelmi rendszer létesült.

Megvalósult a teljes statikai megerősítés, a belső villamos munkák, valamint a lift építése. A szinteken általános felújítási munkák mellett álmennyezet, felületképzések, új burkolatok és belső nyílászárók készültek, valamint a vizesblokkokat is felújították. Az épület korszerűsítése során egy belső udvart fedtek le, amellyel közösségi aula lett létrehozva. Az épület komfortosabb működése érdekében bővültek a tanárik, új tornaszertár, igazgatói iroda, porta és szélfogó épült ki, valamint az épületben lévő konyha átalakítása történt meg és egy korszerű melegítő konyha is helyet kapott. A déli bővítés során a bejárati és portai funkció átláthatóbb és könnyebben üzemeltethetőbbé válik.

Az épületben automatikus tűzjelzőrendszert alakítottak ki, amely a hő- és füstelvezetést, valamint a légutánpótlást vezérli. Az épületben az erősáramú hálózat mellett a gyengeáramú rendszereket is felújították, szellőzéstechnikai rendszereket építettek ki.

A város önkormányzata bízik benne, hogy a felújított intézmény mind a gyermekek, a szülők, mind az tanárok igényeit kielégítik, amelynek révén tovább folytatódhat az iskolában a megszokott magas színvonalú szakmai munka. Jelenleg az épület használatbavételi engedélyezési eljárása, valamint az épületbe való visszaköltözés van folyamatban 
 – fogalmazott Csúcs Zoltán, a PVF NKft. ügyvezetője.

A felújítás elengedhetetlen és már nagyon időszerű volt
A pécsiek valószínűleg pontosan tudják, hogy az iskola felújítása régóta téma volt. 2008-ban három oktatási intézményt – köztük az „Árpádot” – nyilvánítottak veszélyesnek, mert anno építésükkor nem megfelelően alkalmazták a jugoszláv IMS-technológiát. Ekkor kezdődött a kálvária, melynek most végre vége. Az épületből 2018 szeptembere előtt kiköltöztették a diákokat, akik már nagyon várták, hogy visszaköltözhessenek az eredeti tanítási helyszínre. Legutóbb ITT írtunk a történésekről.