A hónapokkal ezelőtt elindított befektetési kerekasztal keretében tárgyal az önkormányzat többek között kormányzati és befektetői ügynökségi szereplőkkel azért, hogy felmérjék a város fejlesztendő területeit, és azt, hogy milyen hogy új projektekre van szükség. A cél az, hogy a város gazdasági versenyképességét az egyeztetések eredményeként növelni tudják. Emellett a tervek szerint újabb csarnokok épülnek idén, közöttük egy 10 ezer négyzetméteres, és már befektetők is érdeklődnek.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy azt korábban megírtuk, a pécsi önkormányzat szakértők bevonásával első ízben 2020 nyarán küldött ki kérdőíveket a pécsi vállalkozásoknak, ennek a felmérésnek köszönhetően tudta az önkormányzat mérni például azt, hogy milyen hatással lesz a koronavírus a pécsi vállalkozások lehetőségeire, és így az önkormányzat iparűzési adóbevételére.

Az önkormányzat azóta nagyobb pécsi cégek fejlesztési potenciáljával kapcsolatban is indított egy felmérést, emellett pedig az Agrárkamarával közös kérdőívben arra keresik a választ, hogy milyen infrastrukturális és egyéb fejlesztések segítenék a jövőben a pécsi és környékbeli kistermelőket abban, hogy eljussanak a pécsi piacokra.

A folyamatos egyeztetések következő lépéseként ezen a héten az önkormányzat elindított egy újabb online kérdőívet, ami szintén a pécsi vállalkozásokat célozza meg. Ennek a kérdőívnek az egyik célja az, hogy megtudják: miként tervezik a pécsi vállalkozások a járvány utáni újranyitást, hogyan látják a terveiket (azért, hogy a város reálisan tudja megítélni idei költségvetési helyzetét). A másik fontos cél, hogy kiderüljön: milyen eszköztárral kell az önkormányzatnak készülnie a 2021-27-es uniós ciklusra annak érdekében, hogy a pécsi kis- és középvállalkozásokat helyzetbe tudja hozni.

Ruzsa Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, hogy mindemellett hónapokkal ezelőtt létrejött egy olyan fórum is, amelynek keretében tárgyalnak többek között kormánybiztosi, egyetemi és befektetői ügynökségi szereplőkkel.

-Felmérjük a város fejlesztendő területeit, valamint azt is, hogy ennek érdekében milyen új projektekre van szükség. Ez egy folyamatos, havi rendszerességű közös munka, az önkormányzat pedig kiemelten fontosnak tartja, hogy ebbe a munkába minden érintett szereplőt aktívan bevonjon. Értelemszerűen itt konkrét városi és külföldi befektetői ajánlásokról és hosszabb távú tervezési programokról is szó van. A cél mindezzel az, hogy a város gazdasági versenyképességét növeljük – mondta.

Az egyik fő kérdés például – folytatta az alpolgármester – az, hogy a vírusjárvány során kialakulóban lévő új „befektetési klímában” Pécs milyen formáját tudja nyújtani.

Tehát az, hogy a tárgyalásokban résztvevő szereplőknek, az egyes iparágaknak mit tud a város ajánlani – mondta. A befektetői kerekasztalokon továbbá téma az is, hogy a helyi cégek számára milyen plusz opciókat, fejlesztési lehetőségeket tudnak nyújtani a 2021-27-es ciklusban.

-Az itt megfogalmazott javaslatok elsődlegesen szakmai javaslatok, amelyeknek ezután végig kell mennie egy hosszú, több szereplőt magában foglaló egyeztetési folyamaton. Ez a folyamat részben már el is kezdődött, ehhez pedig kapcsolódik a társadalmasítás, a szereplők véleményének kikérése, figyelembe vétele – fogalmazott az alpolgármester.

Ruzsa Csaba hozzátette: a tervek szerint újabb csarnokok épülnek idén, közöttük egy 10 ezer négyzetméteres is, és már befektetők is érdeklődnek. Az első átadásra a mostani állapot szerint márciusban lehet számítani.

Hirdetés