Jóval könnyebb és gyorsabb lesz csokot felvenni március közepétől. Pécsett is nagy az érdeklődés a lakástámogatási rendszer iránt, ezt igazolják az ingatlancégek tapasztalatai is.

hirdetés

Novák Katalin családügyért felelős államtitkár a napokban közölte, több ponton is módosul a csok igénylésének feltételrendszere. Mint a kormányzati portálon található összegzésből kiderül, március 15-e után a csok banki igénylésénél egy egyszerűbb esetben akár elég lehet a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az egyéb körülményeikről.

A csokot a hazatérő családok is igénybe vehetik, ha külföldi tb-jogviszonyt igazolnak, és vállalják, hogy egyikük 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesít. Az otthonukat bővítők a már folyamatban lévő építési munkákra is igényelhetik a csokot, továbbá akár minden költségüket fedezhetik a csokból a támogatás összegéig.

Március 15-étől a bankoknak is gyorsabban kell elbírálniuk az igényléseket, így 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezéseknél pedig 60 nap a határidő. Változás lesz az is, hogy a csok iránti igény benyújtására két hónappal több idejük, azaz fél évük lesz a családoknak. A banki szempontból hitelképtelen fiatalok számára jelent változást, hogy a jövőben a csok igényléséhez adóstársnak bevonhatják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. A csokhoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybe vételének nem lesz időbeni korlátja.

A fontos változások közé tartozik az is, hogy március 15-étől minden család kérhet csokot akkor is, ha már van ingatlantulajdona; eddig ezt csak az új lakást szerző családok tehették meg.

Változik az áfa-visszatérítés szabályozása is. Eszerint mindenki, aki építkezik, és 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújt be, kérheti – 5 millió forintig – az adóvisszatérítést. Az áfa-visszatérítési lehetőséget kiterjesztik továbbá a nyugdíjasokra és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre.

Azok a családok, akik korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, a jövőben több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyermeket vállalnak. Ez azt jelenti, hogy az új támogatásból nem kell levonni a meglévő gyerekek után kapott „szocpolt”.

Nagy segítség lehet a magyar családoknak

Novák Katalin azt hangsúlyozta, ha a kormány a választáson újból lehetőséget kap, akkor megtartja és bővíti az otthonteremtési programot. A magyar családok számíthatnak arra, hogy lesz csok, lesz otthonteremtési program – mondta az államtitkár.

Amint az ismert, a szocialista kormányok alatt nem volt csok, és nem tudni, megmaradna-e ez a rendszer egy kormányváltás után.

Pécsett egyébként nagy az érdeklődés a csok iránt, a közelmúltban számoltunk be róla, hogy egy ismert ingatlancég elemzése szerint a piac nagyon várja már a különböző városrészekben épülő, „csokra is alkalmas” lakások elkészültét.

hirdetés
Hirdetés