Csaknem tíz százalékkal drágultak a pécsi lakások, egyre többen vásárolnak befektetési céllal, sokat segít a csok – az egyik nagy ingatlanközvetítő készített elemzést a pécsi, baranyai piacról.

– Pécsen az országos átlagnak megfelelő áremelkedést tapasztaltunk az elmúlt időszakban, aminek mértéke ugyan mérséklődhet az idei évben, de a növekedés egész biztosan megmarad – közölte a Duna House ingatlanközvetítő lapunkhoz eljuttatott friss elemzéséből.

2017 második felében egyébként 9 százalékkal nőttek átlagosan az árak Baranya megyében az egy évvel ezelőtti állapothoz képest. Az talán nem meglepő, hogy a legnagyobb forgalmat a megyében Pécsett regisztrálták a Duna House szakemberei, az viszont sokak számára újdonság lehet, hogy ezen kívül Harkányban és Komlón volt még élénk a piac.

Az ingatlanközvetítő adatai szerint Pécsett a panellakások négyzetméterára 199 386 forint volt, ami lakásonként 10,3 millió forintos átlagárat jelentett. A téglalakások átlagosan 232 525 forintos négyzetméterárral, 12,9 millió forintos fajlagos áron cseréltek gazdát. Házak tekintetében Pécsen az átlagár 16,9 millió forint volt, amely 160 ezer forintos négyzetméterárat jelent.

Az ingatlancég közléséből az is kiderül, egyre növekvő érdeklődést tapasztalnak a kertvárosi lakások és a környékbeli, például kozármislenyi házak iránt. Emellett a piac nagyon várja már a belvárosi és az egyetemvárosi, új építésű, „csokra is alkalmas” beruházások befejeződését (ezekről egyébként többször is írtunk, például itt és itt is).

Nem csak a csok

Ugyanakkor nem csak a csok a vonzó: a Duna House szerint a vidéki átlaghoz képest kiemelkedő, hogy Pécsett a vásárlások mintegy 40 százaléka befektetési céllal történik. Nem véletlen, hiszen sokan a külföldi diákok egyre növekvő számára alapozva vesznek lakást, majd kiadják.

Hirdetés