Lakossági fórumot tartott a városvezetés Hirden, ahol a téma az új közösségi ház kérdése volt. A fórumon résztvevők arról szavazhattak, hogy egy korábban elfogadott tervet, vagy egy új koncepció megvalósítását látnák szívesebben a városrészben. 

A hirdi közösségi ház fejlesztéséről tartott lakossági fórumot Péterffy Attila polgármester és Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója május 4-én, szerdán.

A régóta üresen és elhanyagoltan álló Kenderfonóban rendezett esemény kezdetén a polgármester felidézte, hogy 2021 novemberében a hirdi Takács László és Heiszler Istvánné kérésére látogatott el a városrészbe, a bejáráson pedig a helyi szervezeti vezetők – több konkrét, helyi probléma mellett – felhívták a figyelmét arra, hogy a hirdiek többsége azt szeretné, ha a Kenderfonó épületét alakítanák át közösségi házzá, szemben azzal a korábbi elképzeléssel, amely szerint a közösségi ház a városrész központi zöldterületén kapna helyet. A találkozót követően a városvezetés a városfejlesztési céggel közösen elkezdte megvizsgálni, hogy miként lehetne eleget tenni a hirdiek kérésének.

Ez meg is történt, erről szólt a fórum, amelyen közel száz helyi lakosnak mutatták be a korábbi tervek mellett a közösségi ház új alternatívájának terveit is.

Megtelt a Kenderfonó érdeklődőkkel

A polgármester kiemelte, hogy mindkét fejlesztési terv uniós forrásokból valósulhat meg. Mint mondta, a pénzügyminisztériumban egyeztetett már a projektről, hangsúlyozva, hogy ha az eredeti tervet viszik végig, akkor azzal „jó sok pénzt költenek el” egy olyan fejlesztésre, amit a hirdiek nem is akarnak. A pénzügyminisztériumban ezt meg is értették – mondta a polgármester.

Ezt követően Csúcs Zoltán ismertette részletesen az egybegyűlteknek a két épülettervet. Elmondta, hogy a korábbi tervre 2019 májusában nyújtottak be egy bruttó 95 millió forintos támogatási kérelmet, amit 2020-ban el is fogadtak a megépítendő ház terveivel együtt, azonban az épület felhúzásához plusz önerőre is szükség lett volna, ami az akkori költségvetésben nem állt rendelkezésre. Ebből a 95 milliós pályázati forrásból egy száz négyzetméteres közösségi térrel rendelkező házat építettek volna fel, míg a Kenderfonó átalakításával és teljes körű felújításával egy kétszáz négyzetméteres közösségi terű épületet kapnának a hirdiek, amely ráadásul kétszintes, így az emeleten például hirdi egyesületek számára kiadható irodahelyiségeket – vagy akár könyvtárat – is ki tudnak alakítani (a döntés viszont kizárólag a hirdieké, hiszen nekik épül). Ez tehát a korábbinál kétszer nagyobb közösségi ház lenne, amelyben olyan funkciók is helyet kaphatnak, amelyek a régi verzióba nem fértek volna be (kertkapcsolat a hátsó udvarban, teakonyha, ruhatár, szertár, öltözők).

Csúcs Zoltán hangsúlyozta, hogy a korábbi terv 95 milliós költsége a jelenlegi, elszállt építőipari árakkal számolva bruttó 210 millió forintra nőtt volna, az új tervre viszont egy zöldprojekt keretében nyújtanának be pályázatot bruttó 500 millió forint értékben (ami 100 százalékban uniós forrás, plusz önerőigény nélkül).

Ebből az összegből nem csak a Kenderfonó születhetne tejesen újjá, hanem a korábbi terv helyszínén kialakítanának egy új játszóteret is.

A látványtervek bemutatása után jöttek a kérdések, elsőként Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP), a terület önkormányzati képviselője kért szót. A projektet fontos előrelépésnek nevezte és egyetértett abban, hogy a régi tervek nem elégítették volna ki a helyiek igényeit. Kérdésére, hogy az új fejlesztésre szánt összeg közvetlen uniós forrás-e, vagy a 2021-2027-es finanszírozási ciklusban elnyerhető keret, a polgármester elmondta, hogy a projekt a 2014-2020-as ciklus uniós forrásaiból valósulhat meg.

Hozzátette: a pályázatot „villámgyorsan” be kell adniuk, de a pénzügyminisztériumban kaptak arra ígéretet, hogy be fogják fogadni a tervet.

Berényi Zoltán felvetette, hogy a projekt sikere érdekében szívesen közbenjárna Hoppál Péter országgyűlési képviselőnél is. Péterffy Attila erre az alábbi választ adta:

„Nagyon köszönöm, de megkérlek, hogy ne kérd meg Hoppál Pétert arra, hogy lobbizzon, mert egyelőre sínen van a történet és szeretném, ha sínen is maradna. Lesznek a jövőben olyan projektek, amelyekben lehet majd lobbizni, de ebben nem kell, mert félek tőle, hogy a vége az lesz, hogy nem épül meg a közösségi ház.”

Megjegyzendő: a polgármester fenti szavait a résztvevők megtapsolták.

Természetesen érkezett kérdés arra vonatkozóan is, hogy várhatóan mikor készül el az épület. Csúcs Zoltán elmondta, hogy a pályázat benyújtása, a tervezés, az esetleges engedélyeztetés, a minimum féléves nyílt közbeszerzési pályázat után a munka előre láthatóan 2023 tavaszán indulhat meg.

Hird új közösségi háza a becslések szerint – és ha nem jön közbe semmi – jövő szeptemberre készülhet el – mondta.

A fórum végén a hirdiek szavazhattak arról, hogy melyik tervet szeretnék megvalósítani. A szavazást Nyőgéri Lajos szociális ügyekért felelős alpolgármester vezényelte le, aki annyit kért az egybegyűltektől, hogy csak az tegye fel a kezét, aki nem a Kenderfonó közösségi házzá alakítását, hanem a korábbi tervet támogatja.

Senki nem tette fel a kezét.

További képeink az eseményről:

Hirdetés