Aki szeretne részt venni az önkormányzat által nemrég indított közösségi költségvetési projektben, az semmiképp ne hagyja ki a „Pécsiség Pontokon” szakemberek vezetésével zajló ötletgeneráló műhelyeket. Mutatjuk miért.

Ahogy azt nemrég megírtuk, „Dönts velünk” elnevezéssel közösségi költségvetési projektet indított az önkormányzat, amelynek keretében a városban élők saját ötleteikkel tehetik élhetőbbé lakókörnyezetüket. Az önkormányzat ennek érdekében 80 millió forintot különített el azokra a leendő fejlesztésekre, amelyek a pécsiek ötletein alapulnak. Mint ismert, a projektben a várost 10 „Pécsiség Zónára” bontották, a rendelkezésre álló fenti keretet pedig a zónák között egyenlő arányban osztották fel, így azok lakói egyaránt 8-8 millió forintból gazdálkodhatnak.

A „Dönts velünk” célja, hogy minél kreatívabb, minél több ember életén, hétköznapjain javító javaslatok szülessenek, ezért

fontos, hogy az ötletek beadását közösségi egyeztetés, közös gondolkodás előzze meg.

Annak érdekében, hogy ténylegesen megvalósítható tervek szülessenek, ötletgeneráló műhelyeket is szerveznek szerte a városban (a zónákban kialakított „Pécsiség Pontokon”), amelyeken a program iránt érdeklődők tájékoztatást kaphatnak a lehetőségeikről.

Az pedig nem kérdés, hogy érdemes ellátogatni egy-egy ilyen ötletgeneráló műhelyre, hiszen a foglalkozásokon részt vevők képzett közösségfejlesztő szakemberek segítségével gyűjthetik össze a lakókörnyezetükben felmerülő problémákat, amelyekre természetesen együtt konkrét megoldási javaslatokat is kidolgozhatnak.

Az első műhelyfoglalkozásra június 26-án került sor a Pécsbányatelepi Közösségi Házban, ahova fotósunk is kinézett:

A következő ötletgeneráló műhelyek helyszínei és időpontjai:

  • Június 27., 16.00 – 19.00 – Szent Borbála Közösségi Ház (Komlói u. 195.)
  • Június 28., 10.00 – 13.00 – Balokány-Pepita Közösségi Tér (Zsolnay Vilmos u. 12.)
  • Június 28., 16.00 – 19.00 – Balokány-Pepita Közösségi Tér
  • Június 29., 10.00 – 13.00 – Pákolitz István Közösségi Ház (Komjáth Aladár u. 2.)
  • Június 30., 10.00 – 13.00 – Pécsi Kulturális Központ (Dr. Veress Endre u. 6.)
  • Június 30., 16.00 – 19.00 – Y Közösségi Ház (Hársfa u. 2.)

Még néhány fontos tudnivaló:

  • Ötletet a városban élő, dolgozó vagy tanuló, 18 évesnél idősebb pécsiek adhatnak be.
  • A megvalósítható tervek közül újra a pécsiek választhatják ki a legjobbakat. Ezekről az adott zónák lakóiból álló, 5 fős részvételi tanácsok döntenek majd.
  • Arról, hogy az így kiválasztott ötletek közül végül melyik valósulhat meg, szintén a pécsiek dönthetnek majd az online, illetve személyes voksolás időszaka alatt.
  • A „Pécsiség Zónánként” meghatározott összeg mértékéig, a legtöbb szavazatot kapott, nyertes ötleteket az önkormányzat saját cégei bevonásával valósítja meg.

Végezetül pedig itt egy informatív rövid videó, amelyben Salamon Péter, a pécsi közösségi költségvetés szakmai koordinátora ismerteti a projekt részleteit:

Hirdetés