E-autóval szállítják a pécsi zooba az állatoknak szánt finomságot

A pécsi állatkert régóta együttműködik különböző helyi szereplőkkel, így például iskolákkal és szupermarketekkel, amik az emberi fogyasztásra alkalmatlan, de a zoo lakói számára még ínycsiklandó falatokat jelentő zöldséggel és gyümölccsel járulnak hozzá a takarmányozáshoz. Most az megoldódott, hogy a szállítás is minél kisebb környezeti kárt okozzon: az intézmény e-autót vásárolt, amellyel ökotudatosan zajlik a folyamat. 

Varga Tamás, gyűjtemény- és nevelési vezető lapunknak elmondta: a december 23-án, gyakorlatilag karácsonyi ajándékként megérkezett elektromos autót a 2RegionsZOOSustain című, horvát partnerrel közös pályázat keretében sikerült beszerezni. A projektek lényege a környezet- és ökotudatos gazdálkodás, melynek alapmodellje egy nulla karbonterhelésű, zárt, körkörös gazdálkodási rendszer – mondta.

– Ez arról szól, hogy elektromos autóval hozzuk a zooba azokat az egyébként hulladéknak megmaradó zöldségeket, gyümölcsöket, amiket Pécsett felajánlanak a számunkra. Ezeket feldolgozzák a kollégák:

ami takarmányozásra alkalmas, azt eletetjük, ami pedig nem, azt nagyteljesítményű géppel kompusztáljuk és később felhasználjuk az állatkertben.

Az autó ma érkezett meg a városba, de még nem a zooba Budapestről. Nem volt könnyű a beszerzése, hiszen a chiphiány okán alig van elérhető gépjármű. A pályázat azonban áprilissal lezárul, így gyorsan kellett lépni, hogy a 90 napos teljesítési határidőbe beférjünk. Végül a Pappas Auto adta a legjobb árajánlatot. A közgyűlés elé már szerződéstervezetet tudtunk letenni, amit el is fogadtak. Hamarosan elintézzük a szükséges papírokat, felmatricázzuk a kocsit és bevetjük – foglalta össze Varga Tamás.

Zag Gábor alpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta lapunknak, a városvezetés nagyon örül, hogy sikerült a zoo működését megkönnyítő és a bolygó számára is kevésbé káros e-autó beszerzése. Mint mondta, ezzel is a zöldprojektekre szeretnék felhívni a figyelmet.

Hirdetés