10 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapPécs AktuálPalatinus Boutique Hotel néven, nyáron nyithat újra az egykori Aranyhajó Fogadó

Palatinus Boutique Hotel néven, nyáron nyithat újra az egykori Aranyhajó Fogadó

Befejező szakaszához érkezett a Király utca 3. alatti szállodaépület műemléki nagyrekonstrukciója – írta sajtóközleményében a tulajdonos Hotel Nick Kft. 

A külső homlokzati munkák lezárultával és a belső befejező munkálatok előrehaladásával a végső szakaszába lépett az egykori Aranyhajó Fogadó épületének felújítását, átalakítását és bővítését célzó építési beruházás. A korábban több galibát okozó állványzatot már le is bontották és a tervek szerint a 29 szobás, 4 csillag minősítésű szálloda Palatinus Boutique Hotel márkanév alatt, várhatóan jövő nyáron nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, a szomszédos Palatinus Grand Hotelt is működtető pécsi HotelKer Kft. üzemeltetésében.

Mint a közleményben emlékeztettek, hosszú út vezetett idáig onnantól, hogy a társaság 2009-ben bérlőként üzemeltetni kezdte az akkoriban még 15 szobás kis panziót:

„A beruházás létrejötte szempontjából meghatározó első fontos mérföldkő az ingatlan megvásárlása volt 2018-ban a korábbi tulajdonos Pécsi Vagyonhasznosítótól, melyre egy nyilvánosan meghirdetett – így bárki számára elérhető – pályázati felhívás legmagasabb vételárat kínáló ajánlattevőjeként társaságunknak nyílt lehetősége.

Az ingatlanért fizetett vételár mértéke kapcsán a sajtóban visszatérően megjelenő értesüléseket kiegészítve megjegyeznénk, hogy a pályázatban a nyertes ajánlattevőnek a vételár megfizetése mellett kötelező vállalást kellett tennie az addigra jelentősen leromlott állagú épület meghatározott határidőre történő teljeskörű műemléki felújítására is. Tehát a pályázat a vételáron felül, annak potenciálisan a többszörösére rúgó anyagi kötelezettségvállalást rótt a majdani vevő részére, a vételár mértéke ezért elsősorban ebben a kontextusban értelmezendő.

Társaságunk ezidáig mind a benyújtott pályázatában, mind az annak folyományaként megkötött ingatlan adásvételi szerződésben foglalt valamennyi kötelezettségét és vállalását maradéktalanul és határidőre teljesítette.

A projekt megvalósulása szempontjából meghatározó – és gazdaságilag nélkülözhetetlen – második mérföldkő a sikeres szálláshelyfejlesztési pályázatunk volt 2019-ben, melyre a Magyar Turisztikai Ügynökség jelentős összegű vissza nem térítendő támogatást ítélt meg.
A támogatás kapcsán – szintén korábbi sajtóértesüléseket kiegészítve – azt jegyeznénk meg, hogy ma a vidéki Magyarországon, minősített szállodai kategóriában, jelentős kapacitású kereskedelmi-szálláshely létrehozására irányuló új fejlesztést megvalósítani – néhány kiemelt kivételtől eltekintve – támogatás hiányában kizárólag üzletileg soha meg nem térülő beruházás keretében lehetséges. Érdemes visszatekinteni, hogy a régióban az ezredforduló óta hány ilyen típusú új szálláshely létesült tisztán önerőből (bankhitelből), azaz vissza nem térítendő támogatás(ok) legalább részbeni felhasználása nélkül. Nem sok.
A turizmus – mint meghatározó nemzetgazdasági ágazat – fejlesztése és dotálása az elmúlt időszak elismert és kiemelt gazdaságpolitikai célja, hiszen egy-egy ilyen léptékű turisztikai beruházás megvalósulása az építőipari megrendelések, a direkt és indirekt munkahelyteremtés, a helyi adóbevételek növekedése és a vendégforgalom generálta többletfogyasztás révén pozitív hatást gyakorol a szűken vett régióra is.

A fejlesztés megvalósíthatósága szempontjából meghatározó harmadik mérföldkő a 2020-ban indult kivitelezés első évében váratlanul felmerült műszaki kihívás, az épület komplex tartószerkezeti megerősítése volt.

Ennek során a kivitelezésben résztvevő szakemberek közreműködésével a bontási munkálatok előrehaladtával feltáruló és folyamatosan változó körülményekhez igazodva bányászati módszerekkel új alaptesteket, pillérvázas technológiával új felmenő szerkezeteket, az egyes szinteken pedig új vasbeton födémlemezeket létesítettünk. Gyakorlatilag házat építettünk a házba úgy, hogy közben megőriztük az eredeti épület tömegét, jellegét, térszervezését és valamennyi dokumentált műemléki értékét.”

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő