Elkészült a Baranya-csatornára tervezett 53,5 hektáros, 1 millió 280 ezer köbméter kapacitású záportározó, a Barátúri-tó, amelynek elsődleges feladata a tavaszi árvízveszély csökkentése – közölte a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

A záportározó Barátúr, Magyarszék és Magyarhertelend határában épült fel, a Baranya-csatorna felső szakaszáról, valamint a Kaszárnya-patakon érkező árvizek visszatartásában lesz fontos szerepe. Az árvízi károktól mintegy négyezer lakost fog hatékonyan megvédeni.

Mindemellett komplex hasznosíthatósága miatt további gazdasági és infrastrukturális fejlesztési lehetőségeket teremt a térségben – a gazdálkodás és a turizmus területén – az ott élőknek, de akár a látogatóknak is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi formában 2016 februárjában kezdte meg a tározó megépítését célzó projekt előkészítését. A beruházás megvalósítása 2017 őszén indult el, az építési munkák több mint másfél évig tartottak.

A közlemény szerint a beruházás a Széchenyi 2020 környezeti és energiahatékonysági operatív programban vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg, közel 2 milliárd forintért.