Egyhetes nemzetközi filmfesztivált rendez Pécs

A tavalyi, Komlón rendezett Hét Domb Filmfesztivál sikere után idén nemzetközi szekcióval bővül a rendezvény, mely Seven Hills International Film Festival néven fut majd Pécsett. A szeptember 3-tól 9-ig tartó filmfesztiválra 106 országból több mint 3 ezer filmet neveztek, közülük azonban Pécsett csak az 50 legjobb versenyez.

A két város összefogásában megvalósuló filmfesztivált, valamint a hozzá kapcsolódó várható programokat a Palatinus Hotelben megrendezett sajtótájékoztatón mutatták be csütörtökön. Az eseményen Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy a Hét Domb Filmfesztivál gyorsan vált elismertté a hazai filmszakmán belül, hiszen nincs olyan művészeti fesztivál az országban, melyet egy év után új helyszínnel kell bővíteni.

A két város és Bahrein összefog

A városvezető kiemelte, hogy a versenyfilmeket (hozzávetőlegesen 50 film versenyez a fesztiválon) és egyéb alkotásokat három fő helyszínen mutatják be: az Uránia moziban, az Apolló moziban és a Cinema Cityben. Számos film továbbá megtekinthető lesz a Király utcában található vendéglátóhelyeken, ahol 20-30 fős, úgynevezett „Film Kávézókat” alakítanak ki. A rövid- és werkfilmek vetítése pedig a tervek szerint közterületeken és egyéb különleges, nem épp tipikus felületeken zajlanak majd.

Vernon Wells, a Mad Max 2. gonosza is beköszönt

Mindemellett a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozókra is sor kerül majd a városban, melyeken az érdeklődők az alkotókkal, főszereplőkkel, sőt, nemzetközi és magyar filmes szakemberekkel és sztárokkal is találkozhatnak. Fontos tudni, hogy a Seven Hills International Film Festival fesztiválközpontja a Király utca 38-ban lesz, a filmszakmai központ pedig az Apollóban és a Traffik étteremben kap helyet, az utóbbi két helyszínen filmesztétikai és filmkritikai esteken, műelemzéseken vehetnek részt az érdeklődők.

Kevin Williams producer videóüzenete Hollywoodból

A nemzetközi filmmustrán stílszerűen 7 díjat osztanak majd ki: legjobb nagyjátékfilm, legjobb kisjátékfilm, legjobb dokumentumfilm, a zsűri különdíja, legjobb rendező, legjobb színész, és legjobb színésznő. A pécsi fesztiválszekció filmszakmai igazgatója Ziad Abdullah író-filmkritikus, a Dubai Nemzetközi Filmfesztivál egykori művészeti igazgatója lesz.

Polics József, Komló polgármestere kiemelte, hogy a Hét Domb Filmfesztivál a filmszakma visszajelzése alapján nagyon sikeres volt, gyorsan ki is nőtte a komlói városhatárokat, a komlói magyar szekcióval egy időben zajló nemzetközi ágát ezért át kellett tenni Pécsre. Így pedig – mondta – Pécs és Komló kapcsolata tovább erősödhet. A Hét Domb Filmfesztiválra térve kiemelte, hogy a különböző kategóriákban a tavalyinál 40 filmmel több, mintegy 200 hazai alkotást neveztek a megmérettetésre. A díjakról elismert szakmai zsűri dönt majd, élén újfent a világhírű, Oscar-díjas rendezővel, Rófusz Ferenccel, akinek munkáját Koltai Róbert színész-rendező és Halmy György rendező-forgatókönyvíró segíti.

Waheed Alkhan legújabb lemezét mutatja be Pécsett

Tóth László, a Seven Hills International Film Festival fesztiválelnöke – aki tavaly a komlói fesztivál kisebb nemzetközi szekcióját vezette – elmondta, hogy a tavalyi Hét Domb Filmfesztiválra meghívott külföldi vendégek, valamint Páva Zsolt polgármester biztatására döntöttek úgy, hogy megszervezik a nemzetközi filmfesztivált, mellyel céljuk az, hogy Pécset, Komlót feltegyék Közép-Európa filmszakmai térképére, valamint, hogy ismertebbé tegyék a térséget. Minden évben egy különleges vendége lesz az eseménynek – folytatta –, idén ez pedig Bahrein és a királyság művészdelegációja lesz.

Tóth László egyébként Bahreinben is él, rendszeresen megfordul ott, innen tehát a közeli kapcsolat a keleti ország művészeivel, kulturális szereplőivel.

Mohammed Al Naar, a bahreini ISA Kulturális Központ sajtófelelőse Bahrein kulturális életét bemutató prezentációja után elmondta, hogy Bahrein művészeinek, képviselőinek, filmjeiknek a jelenlétével a béke, a nemzetek közötti tolerancia és együttélés üzenetét szeretnék elhozni Magyarországra olyan programokkal, mint például a bahreini kulturális nap, ahol díszvendég lesz a bahreini királyi család egyik tagja is. De ilyen program lesz az a Kodály Központban rendezett nagyszabású gálaest is, melyen Waheed Alkhan bahreini zeneszerző szerzeményeit adja elő a Pannon Filharmonikusokkal közreműködve. A zeneszerző a sajtótájékoztatón be is mutatott néhány rövidebb darabot, melyeket a pécsi hangversenyteremben el fognak játszani.

Ragályi Elemér is üdvözletét küldte

A sajtótájékoztatón végezetül levetítették Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőrnek, a nemzetközi filmfesztivál zsűrielnökének, valamint a 7 tagú zsűri két másik tagjának, az amerikai Kevin Williams filmproducernek, és az ausztrál Vernon Wells színésznek (akit bizonyára sokan ismernek a Mad Max 2. – Az országúti harcos című klasszikusból) rövid videós üdvözleteit.

A Hét Domb Filmfesztivál kiemelt programjai:

– A versenyfilmek vetítése: szeptember 3–8., 9.00–21.00 között (Színház és Hangversenyterem).

– A döntős nagyjátékfilmek vetítése: szeptember 3–8.; 19.00 (Színház és Hangversenyterem).

– Rajzfilmek, gyermekfilmek a versenyprogramban: szeptember 4–6., délelőttönként (Színház és Hangversenyterem).

– A Total Art Egyesület animációs műhelye: szeptember 3–8., 9.00 (Közösségek Háza).

– Díjátadó ünnepség: szeptember 8., 14.00 (Színház és Hangversenyterem).

A Seven Hills International Film Festival kiemelt rendezvényei Pécsett:

– Nyitó gála Voisingers Filmzenei Est: szeptember 3., 19.00 (Kodály Központ).

– Spirit of Bahrain gálaest a Pannon Filharmonikusok közreműködésével: szeptember 5., 19.00 (Kodály Központ).

– Jótékonysági gálaest, filmvacsora: szeptember 6., 19.00 (Hotel Palatinus, Bartók Terem).

– Utcabál, 25 emeletes emlékkoncert: szeptember 7., 20.00 (a Megyeri tér közterén, az egykori pécsi Magasház helyén).

– Díjátadó, szakmai és kulturális gálaest: szeptember 8., 19.00 (Uránia mozi).

– A fesztiválgyőztes filmek vetítése: szeptember 9., 16.00 (Uránia mozi).

Hirdetés