Elkezdték: 17 milliárdból épül ultramodern gyár Pécsett

Ünnepélyesen elkezdték a német Thyssenkrupp új gyárának építését a pécsi Déli Ipari Parkban: az autóipari, motoralkatrészeket gyártó üzem több mint 17 milliárdos beruházással épül, 200 új munkahelyet teremt, de további bővítésekre is van esély.

Szerdán az első kapavágás ünnepségével elkezdődött a német Thyssenkrupp pécsi gyárépítése a Déli Ipari Parkban. Korábban már megírtuk, a német autóipari óriáscég Pécset választotta új gyárának helyszínéül, ahol vezérműtengely- és elektromotor-alkatrészeket állítanak majd elő. A teljes beruházás mintegy 17,4 milliárd forint értékű, és 200 új munkahelyet teremt.

hirdetés
Pécs polgármestere, a technológiai miniszter és a cég vezetői indították el a beruházást

A szerdai ünnepségen Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp autóipari területének magyarországi ügyvezetője elmondta, a világcég nagyon nagy hangsúlyt fektet a fejlesztésekre, az előző években már mintegy 50 milliárd forintot költöttek erre, most a pécsi beruházással egy újabb hatalmas fejlesztés indul el. Úgy fogalmazott, hosszú távra terveznek, Pécsett is a „jövő autóihoz” gyártanak majd alkatrészeket. Mint mondta, a jövőben nagyon sok megbeszélésen hangzik el Pécs neve, hiszen az itteni gyárnak fontos szerepet szánnak.

Marc de Bastos Eckstein: sokszor elhangzik még Pécs neve

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében többek között azt mondta, a mostani pécsi beruházás is azt mutatja, megdőlt az a dogma, hogy az ilyen innovatív, nagyszabású fejlesztések csak az ország északi részében találnak helyet. A pécsi gyár sikerében a miniszter szerint fontos szerepet játszik majd a szakképzési rendszer fejlesztése, és a Pécsi Tudományegyetem műszaki képzéseinek erősítése.

Az önkormányzati választásokra utalva Palkovics László azt mondta, „a polgármestereket az jellemzi, hogy nem a kormánnyal, hanem városukért küzdenek, ami minőségi különbséget jelent”. Hozzátette: amennyiben a pécsiektől Vári Attila kap bizalmat, a kormány támogatni fogja a városáért folytatott küzdelmében.

Palkovics László szerint egy dogma is megdőlt ezzel a beruházással

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, mintegy másfél éves tárgyalás előzte meg a mai eseményt a német világcéggel, de „megérte”. Úgy fogalmazott, fejlett technológia érkezik Pécsre, olyan, amelyhez komoly tudásbázis is szükséges.

A tervek szerint az új pécsi Thyssenkrupp-gyár már jövőre elkészül, sőt az üzemben a sorozatgyártás is megindulhat 2020-ban.

Hirdetés